Протестиращите миньори и енергетици продължиха и през нощта и в съботния ден блокадата на магистрала "Тракия" при Стара Загора и при Прохода на републиката. Отказаха разговори и с министъра на енергетиката Румен Радев, и с премиера Николай Денков.

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат днес с протестиращите енергетици и миньори, съобщиха сутринта в събота от правителствената информационна служба. Разговорите бяха насрочени за 13:00 ч. в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Поканени бяха легитимните синдикални представители на ТЕЦ-а и на „Мини Марица-изток“, както и ръководствата на двете дружества.

По-късно протестиращите отговориха, че отказват да се срещнат с Румен Радев в Раднево, а го канят на среща на протеста на детелината на автомагистрала "Тракия". Това заяви за БТА лидерът на  лидерът на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток" Бисер Бинев. 

"Без разговор няма как да се случат нещата", реагира на отказа енергийният министър и допълни, че е готов да отиде при протестиращите на място на автомагистрала „Тракия“.

Според него трябва да започне да се действа, а не само да се говори за преход. "Тези преходи няма как да се случат изведнъж", смята Радев. 

Още една покана дойде от страна на изпълнителната власт - за среща на премиера Николай Денков с протестиращите енергетици и миньори утре, 1 октомври, в Министерския съвет. Поканени са лидерите на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, както и ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора. 

По Нова тв сутринта обаче лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че не е ясно дали срещата ще се състои, тъй като, по думите му, ако документите бъдат внесени днес в Европейската комисия, каквато заявка даде в петък министър-председателят, разговорите ще са безпредметни.

"От първия ден на това правителство съм предупредил Денков, че темата за енергийния преход е централна. И тук обаче се отлагаха нещата до 12 без една минута”, посочи синдикалният лидер. Според него решение има, ако има политическа воля.

По думите на Димитров „ако напрежението не се канализира с реални стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация”.

Пътната обстановка в районите на протестите остава затруднена

Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили по път I-5 Стара Загора - Димитровград поради протестни действия, съобщиха от АПИ.  Тежкотоварният трафик се пренасочва по обходен маршрут Гълъбово - Раднево - Нова Загора и се регулира от „Пътна полиция“.

Протестиращи миньори и енергетици блокират вече повече от денонощие преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

Миньорите от Перник днес също отново протестираха.