В края на миналата и началото на тази седмица украинците успяха да пробият руската отбрана на юг от Роботине и на запад към Вербове, Запорожка област.

Освободената територия не е значима по размер. От фронта обаче се появиха видеа, които разкриват, че драконовите зъби - солидни пирамидални препятствия, които ограничават преминаването на танкове, са разрушени на определени зони от фронта. Така пристигналите в края на септември американски основни бойни танкове "Ейбрамс" биха могли веднага да бъдат вкарани в действие.

Военният експерт Емил Кастелхелми обаче предупреждава, че руските редици остават организирани и се противопоставят на украинските атаки. Той не очаква да се повтори впечатляващият успех на украинците от септември 2022 г. в Харковска област, когато след светкавична контратака бяха освободени над 3000 кв. км. окупирана земя.

Големият неизвестен фактор по думите на Кастелхелми е броят на боеспособните руски войници и издръжливостта им под непрестанния натиск на освободителите. Според специалиста дори украинците да не постигнат огромен пробив през следващите месеци, Путин ще бъде принуден да обяви нова мобилизационна вълна.

"Отлагането на това решение може да има сериозни последици за руснаците", прогнозира Кателхелми. 

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава руският телевизионен водещ Сергей Мардан. Той осъжда украинците заради упоритата им борба срещу Русия, която е принудена да бомбардира... "своя град" Одеса.

"Бе атакувана Одеската морска гара. Жалко. Не че там има някаква ценност от архитектурна гледна точка. Нека си го кажем, всичко, което се руши и гори в Одеса, Днепропетровск, Донецка област - всичко това е наше. Ние съжаляваме за всичко това. Ние реално бомбардираме свои градове, свои домове. Именно на тях (украинците) не им е жал, те удрят чужди неща, които не са построили и които няма да останат техни".

Ще "осребрим" пенсионерите от "Отрядите на Путин", които предлагат свежи идеи - Русия да си върне Аляска, да сформира военен пакт с Мексико и други.

"Предлагам да се върнат всички бази на Куба. Не една, а две, три. Тогава ще има мир. Нямаме избор, време е да върнем Аляска на Русия. Нашите кораби трябва да патрулират всички брегове на Америка. Тогава ще спя спокойно, и не само аз. За да се противопоставим ефективно на фашизма, трябва да установим военни отношения с Мексико, за да предотвратим последващото разпространените на фашизма. Трябва да създадем военен съюз с Мексико.

Докато не се смени властта в Канада, да блокираме достъпа й до Арктическия океан. Тъй като изборите в САЩ са нечестни, те няма да успеят да се противопоставят на фашистката сила, която се разпространява по целия свят. И ние бихме искали да я спрем. Ние сме "Отрядите на Путин" и бихме искали да разпространим тази дружба по целия свят. Ние ще спасим Северна Америка от фашизма! Да, да, да!"

"Златото" получава бивша холивудска звезда, срещу която наскоро бяха отправени множество обвинения в сексуално насилие - Ръсел Бранд. През последното десетилетие британецът постави актьорската си кариера на пауза и се превърна в "инфлуенсър", чиито видеа в социалните мрежи са гледани от милиони последователи всеки месец.

С убедително поднесени монолози Бранд култивира "свободомислещи" критици на "глобалния политически естаблишмънт", когото обвинява за повечето световни проблеми - от пандемията от COVID-19 до войната в Украйна. Атестат за умението на актьора да влияе върху масите е решението на Владимир Соловьов - най-популярния телевизионен водещ в Русия - да сподели видео на Бранд на профила си в "Телеграм".

"Днес започвам с уникалното разкритие, че НАТО е признала, че е била предупредена от администрацията на Путин, че продължаването на експанзията на НАТО ще доведе до инвазия на Украйна... Защо постоянно (мейнстрийм медиите) ни казват, че това е било "шокиращо непровокирано нападение?", обяснява Бранд в своето онлайн шоу на 27 септември. 

Впоследствие е показан кратък отрязък от изявление на Йенс Столтенберг, в което генералният секретар потвърждава, че през 2021 г. Путин е изпратил проектодоговор, който задължава алианса да се откаже от по-нататъшно разширяване.

Като всеки умел пропагандист, говорещ не толкова пред радикализираната руска публика, колкото пред неинформирания западен зрител, Бранд не размахва юмрук, нито пък раздава присъди на Вашингтон или Киев. Той просто "задава въпроси".

Пита аудиторията си дали войната не е била подготвяна отдавна, "включително с участието на бивши републики на Съветския съюз". Бранд предполага, че зрителите му може да се съгласят с идеята, че "тази война до известна степен е възникнала заради еднополярната програма на централистките американски интереси".

След почти плахото допускане на тази хипотеза актьорът изглежда добива увереност и започва да задълбава.

"Защото те (САЩ) реално са си поставили за цел да изтощят Русия. Имат за цел да създадат еднополюсен свят, в който интересите на Русия и Китай не се уважават. Те са склонни да докарат Русия до ръба на войната". 

Отново ни е представено изявлението на Столтенберг, в което генералният секретар обяснява, че Русия се е провалила в опита си да спре разширяването на НАТО - заради присъединяването на Финландия и предполагаемото скорошно приемане на Швеция.

"Спрете да провокирате Владимир Путин! Някои от нас не искат светът да бъде унищожен!", възкликва Бранд.

Струва си да споменем, че както други западни "рашисти" Бранд нарича атакуваната страна "the Ukraine", вместо с официалното й име "Ukraine". Употребата на определителния член "the" е препратка към съветското наименование на английски език - "the Ukrainian Soviet Socialist Republic".