Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в  98% от избирателните райони. Според тях  партията на Фицо "Смер – Социална демокрация" води с 23,37% от гласовете. Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16,86%,, а партията "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,  Словакия, членка на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руското нахлуване.

Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.

Поздравление от Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която в значителна част от възгледите си съвпада с Фицо и с унгарския дяснопопулистки лидер Виктор Орбан, поздрави бившия словашки премиер във Фейсбук така: 

"Моят приятел и съмишленик от много години Фицо спечели изборите в Словакия.  Поздравления, Роберт. 

Не на войната в Украйна. 

Не на квоти за мигранти.

Не на джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за борба срещу мигрантската политика на ЕС и срещу пълзящото налагане на трети пол извън мъж и жена. 

Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, макар и трудно, нашите възгледи започват да  побеждават. Словакия прогледна и се изправи срещу неолиберализма. Дано и България скоро".