Бивш министър-председател популист, чиято партия се очаква да спечели предсрочните парламентарни избори в Словакия, планира да преобърне военната и политическата подкрепа на страната за съседна Украйна в пряко предизвикателство към Европейския съюз и НАТО, пише Асошиейтед прес.

Роберт Фицо, който управлява Словакия от 2006 до 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г., е фаворитът да заеме поста на министър-председател след изборите на 30 септември. Той и неговата лява партия "Посока" или SMER водят кампания с ясно проруско и антиамериканско послание.

Неговата кандидатура е част от по-широка тенденция в цяла Европа, коментира агенцията. Само Унгария има открито проруско правителство, но в други страни, включително Германия, Франция и Испания, популистките партии, скептични към намесата в Украйна, получават значителна подкрепа, отбелязва АП. В много от тези страни предстоят национални или регионални избори, които биха могли да наклонят общественото мнение от Киев към Москва.

„Ако SMER стане част от правителството, ние няма да изпращаме повече оръжия или боеприпаси в Украйна“, каза Фицо, който в момента е депутат в словашкия парламент и е известен с нецензурни тиради срещу журналисти.

59-годишният Фицо също се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия, поставя под въпрос способността на украинската армия да изтласка нахлуващите руски войски и иска да използва членството на Словакия в НАТО, за да блокира присъединяването на Украйна. Връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя демократичен курс по други начини, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен - на Полша, където управлява дясноконсервативната партия "Право и справедливост".

Словакия, малка централноевропейска държава, създадена през 1993 г. след разпадането на Чехословакия, е твърд поддръжник на Украйна, откакто Русия нахлу в нея преди повече от 18 месеца. Словакия беше втората членка на НАТО, която се съгласи да предостави своя флот от изтребители МиГ-29 от съветската епоха на Киев и също дари система за противовъздушна отбрана С-300.

Но в същото време Словакия отбелязва спад на общественото доверие в либералната демокрация и западните организации в по-голяма степен, отколкото в други части на региона, които се отърсиха от десетилетия съветско господство, посочва АП.