Министър-председателят Николай Денков покани днес представители на протестиращите миньори и енергетици на преговори в Министерския съвет, но никой от тях не откликна на поканата, предаде БНР.

Протестиращите срещу плановете за затваряне на мини и ТЕЦ-ове продължиха да блокират магистрала "Тракия" при Стара Загораи Прохода на републиката, се казва в съобщението. 

Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания. Това заяви Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отказаха поканата му за среща за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход, предаде БТА. 

„За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички“, посочи министър-председателят и допълни, че за това от правителството са поканили днес представителите на синдикалните организации на разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.

„Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да са готови за откровен и съдържателен разговор, какъвто ние предлагаме“, каза още Денков.

„Днес, когато се чух с министър-председателя, на когото трябваше да съобщя новината, че протестиращите не проявяват интерес да се видят с него, той каза, че имал да направи интересни предложения. Казах му това, което бях чул от колеги - който има предложения, да дойде да ги направи тук“, каза лидерът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов. „Ако някой отиде на срещата днес, това би било ритуално самоубийство при положение, че едната половина няма да бъде там. Не ми се вярва някой да направи такова нещо“. 

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори - за това призовава по-рано днес Денков, който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери, съобщиха от правителствената пресслужба.

Денков се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, информират от пресслужбата. 

Министър-председателят очакваше представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. То ще продължи до края на ноември т.г. , се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил са били изпратени на Европейската комисия вчера - в последния възможен срок. Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г., допълват от правителствената пресслужба.

Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.     

Вчера от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори днес в 16:00 часа в Министерския съвет. Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора. 

Вчера министърът на енергетиката Румен Радев се срещна с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“. По-късно министърът отиде при протестиращите енергетици и миньори, затворили автомагистрала „Тракия“.