Протестиращи миньори и енергетици продължиха и през изминалата нощ да блокират автомагистрала "Тракия"  край Стара Загора, предаде БНТ.

Затворен остана и подбалканският път край село Гурково. Блокиран за втори ден е и Проходът на републиката, през който нормално минава най-голямата част от автомобилния поток от Русе към Свиленград. 

Протестиращите искат да бъдат запазени работните им места, докато европейската политика за опазване на климата предвижда постепенно затваряне въглищните мини и на използващите въглища топлоелектрически централи. България трябва да направи това до 2038 година.

Правителството преговаря с Европейската комисия по териториалните планове за преход към чиста енергия, които предвиждат 4 милиарда лева за подпомагане на заетите в отрасъла и за регионите, в които те живеят и работят. Правителството обяви, че ще се създаде държавно предприятие, което ще изплати по 36 месечни работни заплати на всеки напуснал енергетиката.

Протестиращите обаче твърдят, че българските планове са изпратени в Брюксел, без да бъдат обсъдени с тях. 

Премиерът Николай Денков обясни вчера, че ако бави още плановете си, България може да загуби 1,4 милиарда лева в евросредства и че преговори с Комисията по тях предстоят.

Вчера министърът на енергетиката Румен Радев увери протестиращите, че до края на декември в плановете ще се правят уточнения и че всеки енергетик и миньор ще бъде подкрепен от държавата в избора си дали да се преквалифицира или да напусне системата. До съгласие обаче не се стигна.