Дългогодишни опити за реформа, съмнителна полза и натовареност (или по-точно - разтовареност), която рязко контрастира с други звена в системата на държавното обвинение. А сравнена с тази на колегите им, да кажем, от СГП или от районите около границата - е направо обидна!

Това може да се каже за военната прокуратра.

Както е известно, създадени в годините, когато имаше петкратно по-голяма армия и 50 000 души МВР, което също бе подсъдно на тях, магистратите в черни униформи в момента най-често си уплътняват времето с дела срещу войничета, хванати да шофират с над 1,2 промила. Или откраднали одеяло.

В числа нещата изглеждат така:

Във Военно-окръжна прокуратура София работят 25 обвинители (при щат 26) и 41 (дори има бройка за 42) съдебни служители. Отделно в Апелативна има още 9 прокурори и 20 служители. 

Целият този човекоресурс е внесъл за последните три години - 19 обвинителни акта през 2020 г., 10 за цялата 2021 г. и 12 за м.г.. А през първото шестмесечие на тази година - "цели" 3 обвинителни акта. Ама да не решите, че това всичко са дела с дълги поредици от заседания, тежки пледоарии и пр. Напротив - от изредените числа за миналата година има 5 сключени споразумения и 7 преобразувания на наказателната отговорност в глоба (чл. 78а от НК).

Погледнато от новинарската страна, в последните  години военните магистрати имат 1 (едно) по-значимо дело - срещу групата, която бе обвинена, че шпионирала в полза на Москва и която включва и военнослужещи. От залавянето им през 2021 г. до ден днешен то тече секретно, поради което не е известно докъде е.

Затова пък Военно-окръжна прокуратура има славата на "санаториум", където мирно да си кютат любимци, изпъкнали не със своите блестящи обвинителни актове, а с услуги - например от закритата Спецпрокуратура.

Тъй като във военните съдилища положението е идентично, някакви бледи опити да се трансферират бройки от там (разбирай - да се накарат тези магистрати да работят нещо) за последно правеше бившият председател на ВКС Лозан Панов. Тогава обаче той катастрофира челно в чугуненото мнозинство около Сотир Цацаров във ВСС. Цацаров така и не даде да падне косъм - разбирай да не се подмести нищо от военните структури.

Новият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов вече е давал да се разбере, че реформиране на военните прокуратура е сред амбициите му. Предстои да видим поне две неща: дали ще му стигне време и как ще реагира ВСС.