Външните министри на държавите членки на Европейския съюз се събират на "историческа среща" в Киев в израз на "солидарност" с Украйна, съобщи днес ръководителят на външнополитическата служба на блока Жозеп Борел, цитиран от ДПА и Франс прес.

България ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи Министерството на външните работи. 

"Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на 27-те държави членки, състояща се извън съюза", написа Борел в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър").

"Бъдещето на Украйна е в ЕС", допълни той.

Срещата не беше обявена предварително от съображения за сигурност, посочва ДПА.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първата среща на европейските си колеги в Киев, която по думите ще се състои "в рамките на бъдещите граници на ЕС".

"Това е историческо събитие, защото за първи път се срещаме извън /.../ границите на ЕС, но в бъдещите граници на ЕС“, каза Кулеба, посрещайки своите колеги в Киев.

Европейското издание на "Политико" съобщава днес, че европейската военна помощ за Украйна ще бъде централна тема на срещата. Унгария е вдигнала ветото си върху €500 милиона за попълване на европейски Инструмент за мир, фонд на съюза, който финансира доставките на оръжия за Киев. Будапеща постави условието Украйна да отмени санкциите върху най-голямата унгарска търговста банка ОТП (в чиято група е и българстака Банка ДСК). Страните са близо до споразумение, след преговори,  които предвиждат ОТП да направи промени в дейността си, които засягат причините за санкциите - многото ѝ клиенти в Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също подчерта значението на новия акт на ЕС за увеличаване на производството на боеприпаси. „Това е нещо, което очакваме с нетърпение“, каза той, цитиран от "Политико".

Кулеба добави, че иска колегите му от ЕС да обсъдят нови санкции срещу Русия, които биха попречили на способността на Москва да произвежда оръжия.

„ЕС наистина може да играе роля не само в подпомагането на Украйна да получи необходимите оръжия, но и в потискането на руския капацитет да произвежда оръжия за себе си“, каза той. Но „за да накара Русия да произвежда по-малко танкове и особено дронове, ракети и други оръжия, санкциите трябва да бъдат засилени“.

„Тук сме, за да подкрепим Украйна, нейната териториална цялост в рамките на международно признатите граници“, каза при пристигането си Мария Габриел.

Според нея има основното послание е, че поркрепата за Украйне ще продължи чрез дипломатическа, практическа, военна и хуманитарна помощ. Габриел изтъкна, че България е сиилно ангажирана в тази сфера съгласно решенията на Народното събрание.