Унгарка и американец поделят тазгодишната Нобелова награда за физиология и медицина. Това са Каталин Карико и Дрю Вайсман, съобщи Нобеловият комитет, цитиран от световните медии.

Награда е за приноса им в разработването на иРНК ваксината срещу вируса на COVID-19.

Карико и Вайсман публикуваха своите резултати в документ от 2005 г., който по онова време получи малко внимание, но по-късно постави основата за критично важни разработки, които послужиха на човечеството по време на коронавирусната пандемия, съобщи комитетът, цитиран от Си Ен Ен.

Той похвали "революционните открития" на учените, които "фундаментално промениха нашето разбиране за това как иРНК взаимодейства с нашата имунна система".

„Лауреатите допринесоха за безпрецедентния темп на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в съвремието“, добави комисията в изявление.

Карико, унгарско-американскd биохимичка, и Вайсман, американски лекар, са професори в Университета на Пенсилвания, посочва Си Ен Ен. Тяхната работа даде основата на Pfizer и германската му партньорска фирма BioNTech, както и на американската Moderna да използват нов подход за производство на ваксини, който използва информационна РНК или иРНК.

Съобщителната РНК (Messenger RNA) е единична верига от генетичния код, която клетките могат да „четат“ и да използват, за да направят протеин. В случая на тази ваксина иРНК инструктира клетките в тялото да направят конкретната част от шиповия протеин на вируса. Тогава имунната система го вижда, разпознава го като чужд и е готова да атакува, когато настъпи истинска инфекция.

Този дизайн е избран за пандемична ваксина, защото се поддава на бърз обрат. Всичко, което е необходимо, е генетичната последователност на вируса, причиняващ пандемията. Производителите на ваксини дори не се нуждаят от самия вирус – само от последователността.

„Впечатляващата гъвкавост и скорост, с която могат да бъдат разработени иРНК ваксини, проправя пътя за използване на новата платформа и за ваксини срещу други инфекциозни заболявания“, заяви комитетът, добавяйки, че технологията „може да се използва и за доставяне на терапевтични протеини и лечение на някои видове рак."