"Доволна съм, все пак е медал, но със сигурност доста съжалявам, водех до последно".

Това каза първо за БНТ Белослава Кръстева, която спечели бронзов медал при девойките на Световното първенство по шахмат за юноши и девойки до 20 г. в Мексико Сити .

19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско. Така двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в прекия двубой позволи на южноамериканката да се окичи със златото.

Кръстева водеше в класирането, стигаше и реми.

Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си с белите над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки. Трите събраха равен актив, но в класирането само между тях българката е с най-малък актив.

19-годишната шахматистка каза пред БНТ, че умората си е казала думата накрая.

"Играх добра партия и направих груба грешка в един момент. После нямаше какво да направя, обясни младата ни състезателка. - Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, 11 кръга, това е почти две седмици под непрекъснато напрежение и едно от основните неща е как успяваш психологически да се съхраниш."

"Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам го спечеля. И ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат", обясни талантливата шахматистка.

Бащата на Белослава Людмил Кръстев беше гост в "Денят започва".

"Гордеем се с теб, Белослава, продължавай напред! Голяма гордост и радост от спечелването на бронзов медал от Белослава. Това е един успех, който се базира на много труд, усилия, работа през годините и на любов към шаха", каза той.

19-годишната бронзова медалистка от своя страна благодари на баща си за подкрепата и разказа, че той е причината да се занимава с шахмат:

"Той ми показа как се местят фигурите, той ме запали, в началото ме побеждаваше и бях много разстроена от този факт. Исках да го победя, така се запалих и тръгнах да тренирам".