Независимите кандидати за кмет, подкрепени от ГЕРБ и БСП, водят в Благоевград. Това сочи експресно регионално проучване на "Маркет Линкс", обявено в края на първия предизборен дебат тази сутрин по бТВ.

Настоящият кмет Илко Стоянов се явява като независим, но е подкрепен от ГЕРБ, макар да спечели на предишните избори с подкрепата на "Има такъв народ". Според проучването Стоянов ще получи 24% от гласовете на първи тур.

Николай Шушков, също независим, бе подкрепен от БСП, и е втори със 17% от вота.

Трети е кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев - 15%. Независимият кандидат Атанас Камбитов, бивш кмет на Благоевград от ГЕРБ, взема 13%, кандидатката на „Възраждане“ Цвета Рангелова - 3%, а Станислав Богдански от ИТН - 2% от гласовете на благоевградчани.

"Маркет линкс" са питали и благоевградчани какво очакват от следващия си кмет. 54% от анкетираните искат да се открият нови работни места. Повече прозрачност в управлението на града е необходима според 44%. С почти равна тежест в проучването са следващите две задачи пред новия кмет - задържане на младите хора в града и борбата с корупцията - съответно с 35% и 34% от отговорите в анкетата.

Подобрения в градската инфраструктура очакват над 30% от хората, които са отговаряли на въпросите на социолозите, според 24% трябва да се направи повече за чистота в града, чистота на въздуха и водите. 

Експресното регионално проучване е проведено сред 400 души, имащи право на глас в община Благоевград, по поръчка на bTV в периода 29 септември - 2 октомври и по методите на пряко-лично интервю и телефонна анкета.