След напрегнат първи ден на встъпителните изявления, днес юристите по делото за бизнес измама на Доналд Тръмп в Ню Йорк ще преминат към по-трудоемката задача да прегледат финансовите документи на бившия президент, което се очаква да продължи поне седмица, за да се установи дали те съставляват доказателство за измама, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Счетоводител, който години наред е изготвял финансовите отчети на Тръмп, се очаква да се върне на свидетелската скамейка за втори ден.

Тръмп, който прекара цял ден вчера като гневен зрител на гражданския процес, вероятно също ще се появи в съда. 

След като заклейми съдията и главния прокурор на Ню Йорк, който внесе делото, Тръмп заяви в коридора на съдебната зала, че "може би" ще се върне за втори ден, макар да отбеляза: "Бих искал да водя кампания, вместо да върша това".

Съдебният процес е кулминацията на съдебно дело, в което прокурорът – демократката Летиша Джеймс, обвинява Тръмп, че в продължение на години е мамил банки, застрахователи и други лица, като им е предоставял документи, които невярно посочват стойността на активите му.

Съдия Артър Енгорън вече даде коз за победа на Джеймс, като постанови, че Тръмп е извършил измама, като е преувеличил квадратурата на пентхауса си в "Тръмп тауър", заявил, че имението му Мар а Лаго във Флорида струва цели 739 млн. долара, и поставил подобни завишени оценки на офис сгради, голф игрища и други активи.

Съдебният процес, който се води без съдебни заседатели, се отнася до шестте оставащи твърдения в исковата молба и до размера на неустойките, които Тръмп може да дължи. Джеймс иска 250 млн. долара и забрана на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк. Съдията вече се произнесе, че някои от дружествата с ограничена отговорност на Тръмп трябва да бъдат разпуснати като наказание.

Видимо ядосан през по-голямата част от вчерашния ден, Тръмп си тръгна, твърдейки, че е постигнал победа.

Медийният отзвук

"Тръмп започна делото си за измама с нападки срещу прокурора и съдията", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс" по повод процеса срещу бившия президент, който е обвинен, че е излъгал за притежаваните от него активи, за да получи изгодни условия по заеми. По време на почивката ответникът Доналд Тръмп се изправи пред телевизионните камери и призова съдията докладчик Енгорън да бъде лишен от право да работи като юрист.

"Това е съдия, който трябва да бъде отстранен от длъжност", заяви експрезидентът. "Това е съдия, на когото според някои хора може да бъде повдигнато обвинение за това, което прави".

Доналд Тръмп се е явявал неведнъж в съдебна зала през дългата си кариера на публична фигура, но повечето му съдебни битки тази година бяха по наказателни дела и той е изправен пред четири различни обвинения, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Процесът в Ню Йорк обаче е различен: той е граждански. Това означава, че вместо да установява вината или невинността на Тръмп, делото трябва да определи отговорността му и евентуално да го санкционира с плащане на глоба за нанесени щети. И вместо съдбата му да бъде решена от съдебни заседатели, тя ще зависи от съдията Артър Енгорън.

По същество решение по обвинението, повдигнато от главния прокурор Летиша Джеймс, беше взето, след като съдия Енгорън постанови, че Тръмп и семейният му бизнес са извършили измама, като са преувеличили стойността на притежаваните активи. Но това решение се отнасяше само до едно от седемте обвинения, като съдия Енгорън реши, че за останалите шест трябва да се води съдебен процес. В резултат делото ще се съсредоточи върху твърденията за фалшифициране на бизнес документи, издаване на фалшиви финансови отчети, застрахователни измами и свързаните с тях мошеничества. Резултатът от процеса ще определи наказанието, което ще бъде наложено на Тръмп. Главният прокурор иска той да плати неустойки от 250 млн. долара да му се забрани да прави бизнес в Ню Йорк.

Отново поради гражданския характер на делото, Джеймс трябва да докаже твърденията си чрез "превес на доказателствата" – по-нисък критерий от стандарта при наказателен процес, където доказателствата трябва да са "отвъд разумно съмнение", припомня американското издание. Освен това липсата на съдебни заседатели означава, че процесът ще протича бързо, а Джеймс ще може да призовава Тръмп и други лица да свидетелстват. В наказателен процес те биха имали правото да откажат.

"Не са много ответниците, които биха се осмелили да нарекат съдията по делото им "ненормален", да призоват да бъде изхвърлен от длъжност и да отхвърлят иска срещу тях като "лов на вещици". Не са много подсъдимите, които са Доналд Тръмп", отбелязва британският в. "Гардиън", като добавя, че бившият президент е запазил мълчание в съдебната зала и е направил бомбастичните си изявления извън нея.

Адвокатката на Тръмп Алина Хаба стига дотам, че твърди, че Тръмп всъщност е занижил стойността на имотите си, добавя британското издание.

Британският в. "Телеграф" фокусира материала си по темата върху личността на Хаба, като отбелязва, че тя е привлякла вниманието в съдебната зала.

Ключовият член на правния екип на Тръмп носеше лаптоп, изглеждащ като геймърски, с лого, което променяше цветовете си по време на заседанието. Аргументите ѝ бяха също толкова цветисти: тя сравни недвижимите имоти на експрезидента с прочутата картина на Леонардо Мона Лиза, твърдейки, че те напълно оправдават оценката, която им е била поставена от Тръмп и неговата организация.

"От известно време 39-годишната адвокатка е тясно свързана с бившия президент, като Тръмп дори е присъствал на рождения ѝ ден", отбелязва в. "Телеграф".

Хаба се самоопределя като арабска католичка и е завършила политически науки. Родена е в Ню Джърси и няколко години работи за модната компания "Марк Джейкъбс", преди да завърши право. Придобива правоспособност през 2010 г.,  а през 2019 г. се присъединява към голф клуба на Тръмп в Бедминстър, намиращ се близо до юридическата фирма, в която работи. Адвокатката се присъединява към правния му екип през септември 2021 г.

Хаба не само е адвокат на Тръмп, но заклета поддръжничка на кампанията му за преизбиране. Често посещава имението му Мар а Лаго, както и голф клуба на Тръмп в Бедминстър. На страницата си в "Инстаграм" тя се описва като "главен съветник и правен говорител на "Спасете Америка", "патриот" и "жена, благословена с невероятно семейство", отбелязва в. "Телеграф".

В този нов процес Тръмп не рискува да бъде изпратен в затвора – на риск са изложени "перлите" на неговата империя за недвижими имоти, отбелязва френският в. "Фигаро".

Сред тях е известният небостъргач "Тръмп" на Пето авеню в Ню Йорк. Тази сграда, в която той притежава луксозен мезонет, е един от най-знаковите му имоти. Там са снимани епизодите на сериала "Стажантът", който го превърна в национална знаменитост, и пак там той стартира през 2015 г. президентската си кампания, спускайки се по ескалатора, припомня френското издание, цитирано от БТА.