Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши голяма операция в Николаевска област и неутрализира руска агентурна мрежа, която е била съставена от 13 местни жители, обяви службата във "Фейсбук", цитирана от "Укринформ" и БТА.

Задържаните от ССУ 13 агенти са събирали разузнавателна информация за местонахождението на военни бази и придвижванията на украинските сили в южната украинска област. Те също така са насочвали руски въздушни атаки срещу жилищна и обществена инфраструктура в град Николаев.

С тяхна помощ руските сили са поразили жилищна сграда в Николаев с ракети за противовъздушна отбрана С-300 през есента на 2022 г. При този удар бяха убити седем цивилни, включително едно дете.

ССУ е установила, че руските информатори са предавали координатите на украински обекти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) чрез "посредник". Такъв се оказал прокремълският блогър Сергей Лебедев, известен с прякора си "Лохмати" ("Косматия").

Според наличните данни той работи за ФСС като "кореспондент на свободна практика" на руската новинарска агенция РИА Новости и се крие в окупираната от Русия част от Донецка област.

През юни тази година ССУ е установила, че Лебедев извършва разузнавателна и подривна дейност срещу Украйна.

По време на разследването на дейността му е установено, че по поръчение на ФСС Лебедев е създал собствена агентурна мрежа в Николаевска област.

Тази мрежа е включвала 13 местни жители, които са се записали в канала му в "Телеграм". Именно през социалните мрежи Лебедев е набирал агенти, от които е получавал разузнавателна информация, посочва "Укринформ".

ССУ разкри всички членове на агентурната мрежа на Лебедев и ги задържа на различни места в Украйна.