В парламента се провежда среща на премиера Николай Денков, министри и депутати с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите продължават вече няколко дни заради несъгласие с Териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Срещата започна в 11:00 и продължава и към момента.

Разговорите в парламента са инициирани от премиера акад. Николай Денков. Срещата не е медийна и на нея не бяха допуснати журналисти, но в профила на депутата от парламентарната група на "Възраждане" Искра Михайлова започна излъчване на видео на живо в социалната мрежа Фейсбук. 

В хода на срещата настъпи спор между народни представители дали е коректно разговорът да се излъчва на живо. Впоследствие видеото прекъсна. 

В срещата е предвидено да участват министри и представители на парламентарните формации, които подкрепят кабинета. Там обаче се появи и Делян Пеевски от ДПС - партия, която формално подкрепя само промените в Конституцията и не участва в управлението. Има и депутати от "Има такъв народ".

'Ще видим какво ще ни предложат, но няма оптимизъм в нашите редици".

Това коментира пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите на Манолов има недоверие сред недоволните протестиращи.

"То не е недоверие, което сега се е случило, то тече поне от 2017 г. насам и в него няма невинен", коментира той.

Манолов смята, че най-важната тема е да имаме ток, докогато стане възможно токът, който произвеждат сега топлоелектрическите централи, да бъде заместен "с нещо друго". 

Управляващите да заработят за интереса на хората, политиците да се обединят. Всеки дърпа като лешояд, призова Иван Вълев, председател на КТ Подкрепа за рудник "Трояново-север".

Готови сме да защитаваме енергетиката, готови сме да стигнем дотам, докъдето е нужно, каза той. Енергетиката не е отсега на това дередже, коментира още той.

Представителите на протестиращите, които дойдоха за срещата в парламента, изразиха учудване, че журналисти не са допуснати до залата за разговори. 

В излъчената от Искра Михайлова част от срещата се вижда и чува как  как Делян Пеевски се разпорежда да бъдат допуснати протестиращи, на които първоначално беше отказано да присъстват на срещата.

"Какви са тези глупости, ей сега ще ги пуснат, ще видите. Всичко ще е точно, няма проблем", се чува да казва Пеевски.

В отговор се чува присмех от "Има такъв народ", които редовно припомнят на управляващите колко са зависими от депутата от ДПС.

На смеха  Пеевски отвръща:

"Недейте да си правите шоу, имате си телевизия. Тук сме да решаваме проблеми."

Представител на протестиращите взема думата и казва:

"Ние всички долу сме обединени. Борим се за работата си. Крайно време и вие да се обедините, в общите каузи да бъдете заедно. А не, както казахте г-н Пеевски, да се делим на опозиция и на други. Крайно време е тази държава сама да си взема решенията, а не винаги да бъде управляваана от други".

Мъжът обяснява, че протестиращите не са чели изпратените към Европейската комисия териториални планове, а и в годините назад темата с въглищния преход не е била публично обсъждана, а само протакана от управляващите в дадения момент. Настоява териториалните планове да бъдат оттеглени и преработени в следващите три месеца.

След неговото изказване премиерът Денков учудено попита дали срещата вече е почнала. След което заяви:

"Някои от исканията, които поставяте, няма как да бъдат изпълнени. Плановете трябваше да бъдат готови преди повече от година, бяха отлагани непрекъснато".

Министър-председателят обяснява, че и сред протестиращите има разединение в исканията, защото искането за създаване на предприятие за рекултивация на рудниците, което да осигури алтернативна заетост, е договорено тъкмо с част от синдикатите.

Няколко минути преди края на записа се чува отново Пеевски, този път да прави забележка на "Възраждане" за живото излъчване. Те отговарят: "Не сме се разбрали такова нещо. Никой не се крие", след което депутатът от ДПС им отговаря: "Не сме тук за вашето шоу."

Малко след това излъчването спря.

Докато текат разговорите между политическите партии и представителите на протестиращите, Икономическа полиция звъни по телефоните и привиква представители на протестиращи. Това каза председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който даде брифинг в парламента. Той обяви, че има двама привикани от протестиращите и това е наложило 15-минутно прекъсване на срещата между премиера Николай Денков, министри и депутати с енергетици и миньори.

"Тормозят хора, които протестират", каза още Йорданов.

„Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал. Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста“, заявяват от БСП в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

„Както излъгаха работниците преди две седмици пред Министерския съвет (МС) и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега“, посочват социалистите. 

В позицията се казва още, че БСП предлага единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места. „Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохме в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори“, смятат социалистите.

От БСП отново настояват да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува проекторешение, с което да се задължи Министерският съвет да отмени решението си за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил, и да ги изтегли от Европейската комисия (ЕК).

С проекторешението се предлага още МС незабавно да поиска от ЕК едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход и да одобри нови териториални планове след съгласуване със социалните партньори, като до 20 октомври 2023 г. да бъде подписано с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход, а до 31 октомври 2023 г. в ЕК да бъдат внесени новите териториални планове. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората, коментират от БСП.