Тримата са Нобеловите лауреати за 2023 г. за физика. Те получават признание за експериментите си, с които дават на човечеството нови инструменти за изследване на света на електроните в атомите и молекулите, се посочва в прессъобщението на Кралската шведска академия на науките.

"Удостоените са Пиер Агостини от университета на щата Охайо, САЩ, Ференц Краус от Института "Макс Планк" за квантова оптика и от университета "Лудвиг-Максимилианс" Мюнхен, Германия и Ан Л'Юийе от университета Лунд в Швеция за експериментални методи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за изследване на диманиката на електроните в материята", съобщи генералният секретар на академията Ханс Елегрен.

Те показаха начин за създаване на изключително кратки светлинни пулсации, които може да се използват за измерване на бързите процеси, при които електроните се движат или променят енергията, мотивират се оттам.

"Сега вече можем да отворим вратата към света на електроните", каза Ева Олсон, председател на Нобеловия комитет по физика в академията. "Атосекундната физика ни дава възможност да разберем механизмите, управлявани от електроните. Следващата стъпка ще бъде да ги използваме", добави тя.