Брюксел ще размрази средствата за Унгария, за да получи подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на блока и предоставянето на значителна помощ на Украйна, пише британското издание "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Европейската комисия се подготвя да разблокира 13 милиарда евро, блокирани в момента заради опасенията за върховенството на закона, за да си може да осигури подкрепата на Виктор Орбан.

Освобождаването на средствата, които са замразени от декември миналата година, би означавало победа за унгарския премиер, който заяви, че няма да приеме никакво увеличение на бюджета на ЕС, докато не бъде възстановен достъпът на Унгария до него. Комисията възнамерява да размрази средствата преди края на ноември, според трима служители, информирани за дискусиите, цитирани от вестника.

През декември миналата година ЕС замрази 22 млрд. евро от кохезионните фондове, отпуснати на Унгария, след като реши, че тя не спазва правилата за защита на правата на човека и върховенството на закона. Кохезионните фондове имат за цел да помогнат на по-слабо развитите членове на блока да преодолеят недостига на инвестиции и да подобрят инфраструктурата си.

През май Унгария прие съдебни реформи в отговор на исканията на Брюксел - което ще позволи на Комисията да отблокира 13 млрд. евро, повече от половината от замразеното финансиране, заявиха служителите при условие за анонимност.

Напредъкът по възстановяването на достъпа на Унгария до фондовете идва в момент, когато Брюксел се стреми да получи единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, включително с цел да гарантира продължаването на финансовата помощ за Киев. Усещането за спешност се подсилва и от решението на Конгреса на САЩ миналата седмица да се откаже от помощта за Украйна на стойност 6 млрд. долара, за да постигне компромис по нов законопроект за временно финансиране на правителството.

Комисията предложи увеличение на общия бюджет на ЕС с 66 млрд. евро, за да се покрият нарасналите разходи, като част от тази сума ще допринесе за програма за финансова подкрепа на Киев в размер на 50 млрд. евро, за да се покрият разходите му през следващите четири години. Няколко страни се противопоставиха на размера на предложеното увеличение, включително Берлин. Увеличението на бюджета трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети.

Всяко решение за деблокиране на плащанията към Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от страна на Европейския парламент, който неведнъж е настоявал за остра позиция спрямо правителството на Орбан. Парламентът няма официални правомощия да блокира плащанията към столиците, но може да забави евентуално споразумение за увеличаване на бюджета на ЕС, отбелязва вестника.

Говорител на унгарското министерство по въпросите на ЕС е отказал да коментира.