Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е сигурен, че Унгария ще отстъпи и военната помощ за Украйна ще бъде деб

локирана.

Борел изрази очакванията си преди началото на Съвет „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел. В него участват министрите на отбраната на страните членки. От българска страна участва постоянният представител в ЕС Румен Александров. В заседанието ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Не можем да блокираме военната помощ“, категоричен бе Борел.

Унгария настоява банка ОТП да бъде извадена от черния украински списък на поддръжниците на войната. ОТП притежава българската банка ДСК.

Спор по въпроса е имало и вчера на срещата на външните министри в Брюксел, пише „Политико“. Унгарският първи дипломат Петер Сиярто потвърдил позицията на страната си. Германската му колежка Аналена Бербок цитирала информация, че ОТП подкрепя руската окупация на Донецка и Луганска области в Украйна и дава лесни кредити на руски войници. Това твърдят пред изданието дипломатически източници. Сиярто отхвърлил обвиненията и цитирал изявление на украинския клон на ОТП от началото на месеца, в което се изразява подкрепа за каузата на Киев.

„След срещата ще ви дам конкретни данни за двете писти, които са под моя отговорност. Мисля, че ще мога да ви съобщя добри новини. Нещата се движат и постигаме резултати”, каза Жозеп Борел.

Става дума за срочна доставка на оръжия и боеприпаси от собствените запаси на страните членки и за съвместни поръчки на на боеприпаси под егидата на Европейската агенция по отбрана (ОАЕ). Засега в поръчките не са се включили само България, Дания и Ирландия.

Вчера Борел заяви, че е призовал външните министри от ЕС съвместните поръчки и доставките да бъдат ускорени. Клуб Z попита дали той е отправил специални послания към представителите на трите все още неучастващи държави.

„Призивът на върховния представител бе към всички външни министри от ЕС, чиито страни могат или са в състояние да осигурят необходимите боеприпаси и досега не са направили достатъчно“, отговориха на въпроса ни от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Европейската комисия извърши днес четвърто плащане в размер на 1,5 милиарда евро от пакета „Макрофинансова помощ+“ за Украйна. Пакетът е на обща стойност 18 милиарда евро и ще помогне на Киев да изплати заплати и пенсии, както и да поддържа функционирането на основни обществени услуги като болници, училища и подслоняване на разселени хора.