Постигнато е споразумение между кабинета и протестиращите миньори и енергетици, обяви след срещата си с тях днес премиерът Николай Денков.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия", заяви той.

Денков поясни, че подписите стоят под седем точки.

"Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство. Ще се радвам да се присъединят и други, това е тяхно решение", коментира той.

Разговорите в парламента бяха инициирани от Денков. Срещата бе на закрити врати, като първоначално имаше живо излъчване в профила на депутата от парламентарната група на "Възраждане" Искра Михайлова, но после настъпи спор между народни представители дали е коректно разговорът да се излъчва на живо и то бе спряно.

В срещата бе предвидено да участват министри и представители на парламентарните формации, които подкрепят кабинета. Там обаче се появи и Делян Пеевски от ДПС - партия, която формално подкрепя само промените в Конституцията и не участва в управлението. Имаше и депутати от "Има такъв народ".