Иън Макюън се обърна към писателите: "Бъдете смели!", съобщи АФП.

"Мисля, че синът ми ще получи Нобелова награда преди мен", пошегува се британският автор, чието име всяка година се споменава във връзка с наградата. 

Макюън, който е на 75 години, представи в Париж новия си роман "Уроци".

"Преди няколко години говорих с Казуо Ишигуро (лауреат на Нобелова награда за литература през 2017 г.). Той каза, че животът му вече не е същият. Има петдесетина автори, чиито имена се споменават всяка година. Мисля, че синът ми, който е учен, ще получи Нобелова награда преди мен", каза Макюън. 

Иън Макюън е роден през 1948 г. във Великобритания. Творчеството му е оценено и от публиката, и от критиците. Над десет от романите му са адаптирани за голям екран. Сред тях са "Законът за детето" и "На плажа Чезъл". Лауреат е на наградата "Букър" за романа си "Амстердам" от 1998 г. 

"Един писател трябва да пише за онова, което чувства, особено когато имаме лукса да не живеем в страна, нападната от Русия, и не сме под диктатура, която ни забранява да четем и пишем свободно", коментира Макюън, съобщава БТА. Той добави, че "Уроци" няма да бъде последната му книга и вече е написал повече от половината на следващия си роман.