"Извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, е несъвместимо с притежаването на необходимите... нравствени качества за упражняване на адвокатската професия. Припомняме, че в качеството си на заместник главен прокурор и впоследствие на главен прокурор Гешев си позволяваше недопустими от професионална и гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще."

Това пише в позиция на сдружението Обединение на свободните адвокати (ОСА).

Те съобщават, че взимат повод от споделен във Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) протокол на Адвокатски съвет - Кюстендил, от който са разбрали, че освободеният предсрочно от поста главен прокурор е поискал да бъде вписан като адвокат в АК - Кюстендил.

Затова и обръщението на ОСА е към колегите им от Кюстендил, както и към Висш адвокатски съвет.

"В свои публични изказвания той (Гешев) идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че "те" са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията", пишат още от сдружението.

Както е известно, Гешев проявяваше типичното си "чувство за хумор", като нападаше защитниците при всяка лична своя изнервеност. На заседание от 19 януари на правната комисия в Народното събрание, по време на обсъждане на прословутите законови промени за търсене на отговорност от обвинител №1 той каза, че мexaнизмът зa нeгoвoтo paзcлeдвaнe бил пиcaн oт eднa "ĸaнтopa, чиитo aдвoĸaти виждaмe дa ce пoявявaт и пpи paзcлeдвaния зa шпиoнaж Aлeĸcaндъp Maлинoв и пpи paзcлeдвaнитe oт Nехо". Глaвният пpoĸypop нe cи cпecти и пoдмятaниятa, чe в cъщaтa ĸaнтopa paбoти и eднa aдвoĸaтĸa, ĸoятo билa мнoгo aĸтивнa "пpи зaĸpивaнeтo cпeциaлизиpaнитe нaĸaзaтeлни cъдилищa и пpoĸypaтypи", ĸaĸтo и чe тaзи aдвoĸaтĸa пpиcъcтвaла в момента. Hecъмнeнo cтaнa яcнo, чe говори за Инa Лyлчeвa.

"... Заявлението му да бъде вписан като адвокат в АК Кюстендил е много важен тест за отговорността, която носят органите на адвокатурата...

Крайно време е професията ни да спре да бъде пристан за скандално потънали в съдебната власт гемии!", пишат още от ОСА.

Цялото становище може да прочетете тук.

Ето и оригиналното прессъобщение от днес:

Срещу приема на Иван Гешев като адвокат

От споделен в социалните мрежи протокол на Адвокатски съвет - Кюстендил стана ясно, че освободеният предсрочно от поста главен прокурор Иван Гешев е поискал да бъде вписан като адвокат в АК Кюстендил. В тази връзка, СНЦОП "Обединение на свободните адвокати" изпрати до Адвокатска колегия - Кюстендил и ВАдС становище срещу приема на Иван Гешев в адвокатурата.

Припомняме, че г-н Гешев е първият главен прокурор с предсрочно прекратен мандат поради установени с решение на пленума на Висшия съдебен съвет от 12.06.2023 г. основания за предсрочното освобождаване, а именно действия, които накърняват престижа на съдебната власт по чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България, което решение Президентът на Републиката утвърди с Указ № 95 от 15.06.2023 г.

Считаме, че извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт е несъвместимо с притежаването на необходимите съобразно чл. 4, ал. 1, т. 5 от ЗАдв нравствени качества за упражняване на адвокатската професия. Припомняме, че в качеството си на заместник главен прокурор и впоследствие на главен прокурор Гешев си позволяваше недопустими от професионална и гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще. В свои публични изказвания той идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че "те" са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията.

Гешев придоби печална известност в юридическите среди и с публично изразеното си съмнение относно приложимостта на принципа на разделение на властите, а действията му, докато беше административен ръководител в прокуратурата и впоследствие главен прокурор поставиха под сериозен въпрос и професионалната му подготвеност.