Изпълнимо ли е споразумението между властта, миньорите и енергетиците? Този въпрос прозвуча многократно под различни форми по време на дебата в парламента, по повод това споразумение. В залата присъстваха премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев.

Министърът излезе на трибуната малко преди гласуването.

"Постига се максималното, което е възможно при обстоятелствата, в които работим. Дава възможности. Да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти", каза Радев, по повод споразумението.

Ведната след него думата взе и Денков.

"Уважаеми и неуважаеми дами и господа народни представители".

Така започна изказването си той, след което последваха викове "Оставка", най-вече от "Възраждане". Денков обаче заяви, че дебатът е бил политизиран и изпълнен "с откровени простащини". Той заяви, че споразумението е било искане на протестиращите. Те са поискали и това споразумение да мине през парламента.

"Някои от депутатите тук искат да излезем от ЕС и затова искат да не изпълняваме европейските регламенти", изтъкна Денков. "Българското население, за ваше съжаление, в по-голямата си част, е проевропейско", допълни той.

При гласуването решението за споразумението бе прието със 133 гласа "за" и 66 "против". Въздържали се нямаше; 

По време на дебата се изказваха основно представители на „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”. Основното, което те твърдяха е, че това споразумение е срамно, не изпълнява исканията на протестиращите и не дава решение на проблемите. А премиерът Денков бе обект на всякакви критики, много от които излизащи от добрия тон.

В кулоарите пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски призоваха министъра, ако наистина е подписал споразумение, което смята за неизпълнимо, да си подаде оставката.

"Нали вчера си сложих подписа, след като часове наред водеха тези преговори и ако сега министърът ще казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласувам против. Как така?", каза лидерът на ГЕРБ. (Който не отиде вчера на преговорите, а бе подписан "дистанционно" от свои депутати).

На въпрос за думи на енергийния министър, че не трябва да се правим, че няма слон в стаята, Бойко Борисов коментира:

"Като няма слон или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни.  Аз повече няма да си залагам партията за аматьори!".

Борисов коментира, че вчера Делян Пеевски реално е водил преговорите и ги е довел до успешен край, колкото и да не им харесва на "красивитета".

"Той направи много от това, което слушах и с телефоните излъчвахте", добави лидерът на ГЕРБ.

Според него е било грешка, че не се е излъчвала срещата директно.

Ако енергийният министър се е подписал под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката, заяви Делян Пеевски.

"Енергийният министър, първо, трябва да си мери приказките, вчера е бил, когато се готвеше споразумението, ако е имало нещо да каже, е трябвало да го каже", изтъкна и Пеевски, който по традиция говори непоследствено след Борисов. 

И добави:

"Да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещаното на хората, ние ще бъдем с тях тук, отпред".

В кулоарите енергийният министър също заяви, че точките в споразумението са трудни за изпълнение. 

Но допълни, че тези точки "все пак са изпълними".

В момента няма за какво да искам оставката на енергийния министър, заяви премиерът Николай Денков в кулоарите на парламента.

"Eстествено, че е трудно, ако беше лесно, да е направено досега. В момента няма за какво да искам оставката на министъра, защото той е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци, няма кой друг да я свърши", обясни Денков.

Премиерът подчерта за пореден път, че, за да започнат преговори с Брюксел, трябва първо да има внесени документи.

"Нямa как да преговаряме за териториалните планове, например, без да сме ги внесли, затова обяснявам, че няма как да ги изтеглим, защото в такъв случай няма за какво да говорим с Брюксел", каза Денков.

За индикативния списък за фири по териториалните планове отново разясни, че това са фирми, които са заявили готовност за инвестиции в този регион.

"На сайта на Министерството на енергетиката отново имало покана за други фирми, които също могат да кандидатстват. Мисля, че срокът е до началото на ноември, след това ще има срок и други фирми ще могат да кандидатстват", добави премиерът.

Той увери, че не се работи скришом, всичко е публично.

Николай Денков съобщи, че ще бъде показан пълният запис от вчерашната среща между протестиращите, синдикатите и депутати, така че да няма никакви спекулации. Той добави, че самите протестиращи не са искали на срещата да бъдат поканени медиите, заради опасения, че ще се превърнат разговорите в шоу. 

"Смятам, че е правилно, когато се управлява една държава, да се носи отговорност според позицията. Кирил Петков си има позиция, като лидер на партия, на парламентарна група, Асен Василев – като министър на финансите и лидер на партията. Аз съм премиер и нямам никакъв проблем в това отношение".

Така Николай Денков отговори на въпрос дали в работата му се намесват партийни лидери от неговата формация.

За Делян Пеевски каза, че вчера в хода на дискусията, се е опитал да "подисциплинира" някои депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ", които са повишили тон.

За намерението на „Възраждане“ да внесат вот на недоверие срещу кабинета заради политиката в сектор енергетика, Денков каза, че като премиер той трябва да си гледа работата, а решението е на Народното събрание.

"От самото начало тези хора изобщо не се грижат за енергетиката, ако се грижеха за нея, трябваше да бъдат с нас и заедно да обсъждаме какви да са точките и промените", коментира още министър-председателят.

По думите му всеки, който призовава да бъдат изтеглени териториалните планове, се опитва да провали целия процес на развитие на енергетиката. 

"Тези 4 млрд. лв. ни трябват да разкрием повече работни места, да привлечем инвеститори, да има социални пакети там, където е необходимо", изтъкна премиерът.

На въпрос дали има доверие в ГЕРБ-СДС и ДПС, че ще подкрепят правителството при евентуален вот на недоверие, отговори - "пълно доверие имам само на съпругата си".