Опозицията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в парламента готви вот на недоверие. Той е по инициатива на "Възраждане", като "Има такъв народ" вече го подкрепи. Предстоят консултации с левицата, но се очаква и тя да подкрепи.

Това се разбра днес от изявление на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, в последствие - и на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

"Подписите се полагат в момента, по-голямата част от групите на "Възраждане" и "Има такъв народ" са се подписали, посочи Костадинов, цитиран от БТА. - Ще изчакаме да видим и какво ще е решението на БСП и утре, най-късно в петък, вотът на недоверие ще бъде внесен заради цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия." 

Попитан дали не е тенденциозно внасянето на вот на недоверие по време на кампанията за местните избори, Костадинов отговори с въпрос:

"Да изчакаме да закрият енергетиката ни, понеже в момента е предизборна кампания, така ли?".

Както е известно, "Възраждане" смята, че България трябва да продължава да копае въглища, като според тях изпратените в ЕК териториални планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил не могат да бъдат предоговорени.

"Цялата парламентарна група на ИТН подкрепя вота на недоверие", потвърди пред журналисти и Тошко Йорданов.

"Ние не подкрепяме правивтелството на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Утре свикваме заседание на Изпълнителното бюро", коментира и депутатът от БСП Георги Свиленски.

Но добави, че от ден пъърви правителството било вредно за България.