Световното първенство по футбол през 2030 г. вероятно ще се проведе на три континента. Поне такива са плановете на ФИФА и те бяха огласени от президента на латиноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес. След това - потвърдени от централата.

Конфедерациите на Европа, Африка и Южна Америка са постигнали съгласие за общ проект, като страните домакините ще бъдат Мароко, Испания, Португалия, Уругвай и още може би две държави от намиращия се в южното полукълбо континент.

Общата кандидатура на Мароко, Испания и Португалия е огромен фаворит да спечели домакинството на турнира след 7 години, като официално това ще бъде обявено в края на 2024 г.

Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай също са кандидати да организират целия турнир, но изглежда ще се задоволят с приемането на първите три мача, след което надпреварата ще се пренесе в Европа и Северна Африка.

Идеята на латиноамериканците бе да приемат юбилейния Мондиал, който ще отбележи 100 години от провеждането на първия - в Уругвай през 1930 г. Явно обаче са преценили, че шансовете на другата заявка са по-добре подплатени.

"Вярваме в голямото. Мондиал 2030 ще започне там, където всичко започна. Уругвай, Аржентина и Парагвай ще бъдат сцените на първите три мача на Световното първенство", написа Алефандро Домингес в профила си в бившия Туитър.

На този етап други подробности не се обявяват.

След по-малко от три години домакини са САЩ, Канада и Мексико. А Саудитска Арабия - самостоятелно или с други държави, отсега се гласи за Световното през 2034 г. Дотогава обаче може да се стигне до решение Световните първенства да се провеждат през две години - идея, която ФИФА силно застъпва, а поне засега Европа и Южна Америка отхвърлят.

Факт е, че кандидатурата на Саудитска Арабия бе официално потвърдена днес.

ФИФА не допусна руските отбори за мъже и жени, а само юношите

Националните отбора на Русия няма да бъдат допуснати до турнирите на ФИФА, докато продължава войната в Украйна, съобщиха от пресслужбата на централата.

По-рано през деня ФИФА обаче допусна до турнирите юношеските и девическите отбори на Русия до 17 години. Всички техни мачове трябва да се проведат без знамето на страната, химна и националните символи, като не могат и да се играят срещи на територията на Русия.

УЕФА първа прие това решение на Изпълкома си на 26 септември, а федерациите на Англия, Украйна, Полша, Латвия, Литва, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Румъния вече заявиха, че ще бойкотират мачовете против руските отбори. От Швеция отказаха да допуснат руски футболисти до участие на финалния турнир на Евро 2024 за отбори до 17 години.

Това накара УЕФА да "замрази" решението си, явно в опит да опита да склони въпросните федерации с дипломация.

Най-близкото Световно първенство до 17 години ще се проведе между 10 ноември и 2 декември в Индонезия, като квалификациите вече приключиха и Русия няма да играе там. Следващият пободен турнир ще бъде през 2025 г.

Световното първенство да девойки до 17 години ще бъде през 2024 г. в Доминиканската република. За него ще се класират трите най-добри европейски отбора от квалификациите през май следващата година.