Софийската районна прокуратура прекрати делото за двойното гражданство на Кирил Петков. Това съобщиха от прокуратурата.

Делото бе за декларацията за гражданство на бившия премиер, по която вече веднъж през 2021 година беше прекратена проверката.

През май тази година разследването беше възобновено и това стана повод бившият главен прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Петков.

"Не е налице извършено деяние по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК и досъдебното производство е прекратено", пишат от обвинението.

Въпросният член от НК гласи: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева."

Ето съобщението от прокуратурата:

Софийска районна прокуратура прекрати досъдебно производство, отнасящо се до декларация за гражданство, подадена от бивш министър-председател.

Досъдебното производство e било образувано с постановление от 31.05.2023 г. от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) за това, че К.П. е затаил истина за наличие на двойно гражданство.

Първоначално Софийска районна прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство по случая заради липса на извършено престъпление по смисъла на НК. Тогава отказът беше потвърден от Софийска градска прокуратура и от Апелативна прокуратура-София.

След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП, са извършени множество действия по разследването. След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК и досъдебното производство е прекратено.