Нито един български евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) не е участвал в гласуването на резолюция на Европейския парламент, призоваваща за започване на преговори с Молдова за членство в ЕС.

Това показа проверка на поименния вот.

Не са участвали също така влезлият доброволно за месец в казармата Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и „консерваторът“ Андрей Слабаков от ВМРО.

„За“ са гласували всички останали 8 български евродепутати – по-малко от половината от общо 17-те ни представители.

Резолюцията бе приета с 448 гласа „за“, 45 „против“ и 43 „въздържал се“.

Евродепутатите настояват преговорите за членство с Молдова да започнат преди края на годината. Властите в Кишинев обаче трябва да продължат с реформите. Присъединяването към ЕС остава процес, основаващ се на заслуги и изискващ изпълнението на всички критерии за членство. ЕП призовава политическите играчи в Молдова да търсят консенсус по най-важните и неотложни реформи. Страната трябва да продължи с деолигархизацията, реформата на управлението на обществените финанси и борбата с организираната престъпност и реформата на обществената администрация.

Молдова подаде молба за членство в ЕС след руската агресия срещу Украйна през 2022 г. Двете страни получиха статута на кандидат-членки през юни миналата година.