Проблемът с българската ЕЗА (европейска заповед за арест), както е правното ѝ наименование, без особени изненади стана търкаляща се снежна топка

И тук въобще не говорим за ОАЕ или Република Южна Африка: и най-"белите" държави, в смисъл на отличното ни и дълговечно правно сътрудничество, вече отказват да изпълняват заповеди, издадени от България.

Въпросът е колкото правен абсурд, толкова и: каквото сам си направиш, не може цяло село (разбрай цяла Европа) да ти го направи.

Примерите

Те не са един и два. През годините прокуратурата в дух на волунтаризъм и на размахана гьостерица безочливо се възползваше от правото си на "седемдесет и двойка" (фиксирано в НПК като крайна мярка, "по необходимост") Именно на база на тази възможност бяха обявени за международно издирване фигури като Цветан Василев, Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи.

Схемата винаги е една и съща - дефакто с един свой подпис прокурор може да задейства цялата световна репресивна машина. Или поне на партньорските ни държави, които никак не са малко...

После обектът обикновено се задържаше някъде, докарва се, наснимва се едно хубавко още на летището, след което прекарва известно време в ареста (като, ако е неразумно дълго - то държавата непременно бива осъдена на финала). Следва дело по същество, което обичайно затъваше и буксуваше в своята колебливост.  А прокуратурата ставаше все по-мълчалива по казуса.

Баневи например твърдят, че нарочно докато са били в чужбина (Франция), са потърсени от полицай в края на работната седмица. Николай Банев го информирал по телефона, че щом има призовка, хващат самолета и в понеделник ще се явят на разпит. Това е потвърдено и от самия полицай.

Точно тогава - по думите им - е използвана цялата възможност на репресивната машина, която да ги "качи" за издирване - единствено на базата на прокурорската заповед за 72-часов арест. Съответно - партньорските служби на Франция се задействат и се получава ефектен и напълно... безсмислен арест в присъствието на децата им на летището в Марсилия, докато всички са се запътили именно към България. Това става на 26 октомври 2018 г., петък, а на 28-и "бегълката" Евгения била вече поканила приятелките си на рожден ден в София.

Оттогава делото им едва кюта, а именно то би трябвало да е истинският процес по същество, който да отсъди дали някой е виновен или невинен (тук въобще не говорим дали реално е - а какво може, или не може, да стане в съда). Особено като се напомни, че при тях има обвинения за престъпления, свързани с несъвсем скорошната приватизация, от която са изтекли всякакви давностни срокове...

Затова след едно искане за тълкувателно дело, Съдът на ЕС в Люксембург постановява, че с българската ЕЗА има проблем. Интересно е, че запитването до Страсбург е от английски съд, във връзка със заповед, издадена от прокуратурата в Свищов.

Самият казус от Свищов, заради който британските власти поискаха тълкуване от СЕС,  беше "класика" за България по издаване на ЕЗА. Мъж, заподозрян за кражба на пари и бижута за близо 15 000 лв. през 2019 г., е задържан във Великобритания, въз основа на европейска заповед за арест, издадена от прокурор в Свищов. Преди да я издаде, обвинителят е постановил задържането на мъжа за 72 часа. Районният съд в Уестминстър обаче оспорва валидността на издадената от българския прокурор ЕЗА.

Работата е там, че прокурорът хем издава разпореждането за задържане на дадено лице, хем е органът, който го контролира дали е законно.

"Дефакто ти си задържан - свободата ти е ограничена. Това никога не бива да става без произнасяне на съд", поясни преди дни пред Клуб Z адвокат Ина Лулчева.

А за абсурда с Баневи днес потвърди пред Клуб Z и адвокатът им Христо Ботев. Като случката е част от осъдителното решение на Страсбург срещу България.

Крайният резултат към днешна дата е, че всички западни партньори, включително тези, с които имаме трайно най-добро сътрудничество, престанаха да изпълняват нашите ЕЗА. И безспорно крайната вреда е за обществения интерес - те, като престават, престават не само за Баневи, а и за много по-прости казуси като например убиеца от Цалапица. Сред по-чувствителните откази в последно време бяха тези за двамата от NEXO или за т. нар. Тони Парфюма по делото около покойния Красимир Каменов-Къро.

В момента след едно изтъркулване на първо четене през пленарна зала "снежната топка" премина на второ четене в правната комисия на парламента преди 2 дни.

Ако не мине "сглобка" път, вече прокурорът ще издава Национална заповед за задържане на обвиняем и ще внася тутакси искане пред съответния първоинстанционен съд. Решението ще идва до 3 дни и ще може да се обжалва. Дори съдът да одобри и на база на това обвинителят да издаде ЕЗА, и тя пак ще може да бъде обжалвана пред въззивна инстанция на съда.

Заварените положения ще се "занулят" и трябва да минат по новия ред.

Това, разбира се, ще означава повечко работа и повечко писане за прокурорите. Но пък умиването на срама си струва...