В края сме на предолимпийска година и в период, в който журналистите - освен за избори, мислят и за годишни класации. Как България влиза в олимпийската 2024 г., какви са шансовете ни в Париж, трябва ли да сме доволни от спечелените квоти, как разчитаме някои безпрецедентни или редки успехи на наши състезатели, на които станахме свидетели тази година?

Тези и други въпроси обсъдихме с популярния и уважаван спортен журналист Николай Кръстев. Той е единственият български журналист с награда от МОК, а също така издател и експерт в няколко спорта.

Кръстев, който е бивш плувец и ватерполист, е на мнение, че ще бъде успех, ако страната ни изпрати във френската столица 40-50 състезатели.

"Българският спорт не влиза в лоша кондиция в олимпийската година, напротив. Случиха ни се хубави неща, свързани и с млади спортисти", рече той. 

В спортните ни среди постоянно се говори за пари - за тяхната липса по-скоро.

"В големия спорт без пари няма как да стане. Но и само с пари не става. Има такива примери. Трябва ли да погледнем към Катар, за да си дадем сметка за някои неща?", е мнението на Николай Кръстев, който направи много интересен паралел с една от най-богатите страни в света.

Според него таксаджийството съсипва и убива спорта. Имат се предвид таксите, които родителите плащат, за да тренират техните деца в клубове. Вижте кой спорт Кръстев даде за пример за развитие в България.

Говорихме също така за спортната база, а тъй като вече сме на вълна местни избори, каква е ролята на общините за аматьорския и професионалния спорт. Тук нашият гост изрази любопитна позиция.

В изминаващата седмица МОК започна консултации за участието на руски спортисти на Игрите в Париж, макар и с неутрален статут.

"Дълбокото ми убеждение е, че политиката не бива да се намесва много навътре в спорта. Но в случая не става въпрос за политика, а за общочовешки неща. Точно заради това, поне според мен, е по-добре руските спортисти да пропуснат тази Олимпиада - общочовешките ценности. Не защото са виновни за нещо. Но лично аз продължавам да не разбирам това, което се случва в Украйна", рече Кръстев, отразявал няколко Летни и Зимни игри, а също така Световни и Европейски първенства в няколко спорта.

Още по тези и други казуси, чуйте и гледайте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.