УЕФА на този етап "временно замразява" решението на Изпълнителния си комитет за връщане на руските отбори до 17 г. в своите първенства и турнири, като започва проучване как да направи това в близко бъдеще.

Това съобщи първият вицепрезидент на УЕФА и шеф на Шведския съюз на спортните организации Карл Ерик Нилсон.

Централата "даде заден" заради отпор от страна на Англия, Украйна и скандинавски страни.

Идеята е руските юноши да играят без знамето на страната, химн, традиционни екипи, а мачовете да се провеждат на неутрален терен.

"Като човек и като председател на национална организация по спорта, за мене е важно в центъра на всяко решение да бъде защитен интереса на децата да спортуват. Но ситуацията с Русия е необичайна, става дума за Европа.

Затова изпълнителният комитет на УЕФА започва проверка на начина, по който трябва да се случи това връщане на руските футболни отбори до 17 години на терените. Трябва да се фокусираме върху създаването на безопасни условия за провеждането на тези мачове, както и за децата от другите страни, които ще се срещат с руските", заяви още Нилсон, цитиран от пресслужбата на организацията, която оглавява.

Шведският вицепрезидент на УЕФА категорично се изказа в подкрепа на забраната за професионални отбори и за такива на състезатели в по-горна възраст от Русия да бъдат допуснати отново. Англия, Украйна, Полша, Латвия, Битва, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Румъния са страните, които до момента са излезли с категорична позиция, че няма да изпратят свои юноши в мачове с тези страни.

Според неназован анонимен източник, УЕФА е опитала да вкара руските юноши и в европейските квалификации за Евро 2024 в тази възрастова група. Но телевизия Sky News съобщи три дни след решението на изпълкома в Лимасол, че и много от хората в самата асоциация са против.

Така Александър Чеферин и поддръжниците му се опитват да тушират напрежението. Самият Чеферин е категоричен, че руските отбори няма да се върнат в международните участия докато не приключи войната в Украйна.

МОК започна разговори за допускане на руснаците и беларусите на Олимпийските игри

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна вчера с представители на спортисти, в това число и на украинци, в опита да обясни политиката на организацията спрямо руските състезатели и вариантите те да участват на Игрите в Париж догодина.

МОК покани спортисти от целия свят за двудневна среща, докато в същото време комисиите работят по изработването на единни правила за неутралност и да оценят отделни руски спортисти, които искат да се върнат към международните състезания, както и такива, опитващи се да вземат квоти за Париж 2024.

Украинският джудист Георгий Зантарая каза на Бах, че страната му по никакъв начин не разбира защо се предлага неутрален статут на руските спортисти. Той смята, че всеки, който не одобрява войната, да може да се състезава в олимпийския отбор на бежанците, както се случва с други състезатели от проблемни страни.

"Всички ние можем да разберем човешкото страдание, чувството на неудовлетворение от ситуацията за украинските спортисти, обърна се Бах към джудиста. - Ние разбираме трудностите, които имате, както и други спортисти в Йемен например."

След което Бах подчерта, че МОК е заел безпрецедентна позиция по отношение на руските състезатели за ограничаване на международното им участие в момент, в който на света се водят 28 войни, по думите му:

"Някои страни и спортисти ни обвиняват в двойни стандарти. "Казват: "Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде бяхте? Къде сте и в момента, когато тя продължава?".

А Зантарая се обърна към Бах минути, след като боксьорът от Йемен Мохамед ал Карнас говори от трибуната, че спортистите от страната му са се почувствали буквално забравени. Войната в Йемен, която продължава от 2014 г. насам, е отнела живота на повече от 150 хиляди души и създаде хуманитарна катастрофа в региона.

"Наш дълг като спортисти е да защитим колегите си, които нямат нищо общо с това. Никой в 21-и век не бива да страда заради действия на друг, към които няма отношение", каза Бах.

Но той беше атакуван от украинската лекоатлетка Анна Рижикова - финалистка преди две години на 400 метра с препятствия в Токио. Според нея, голям проблем е "нулевото говорене" на руски спортисти по проблема.

"Tе са замесени. Всички тези спортисти са замесени във войната, защото остават мълчаливи. И не правят нищо, за да спрат този ужас, заяви Рижикова. - Всяка нощ Русия ни обстрелва с ракети и дронове. Аз живея там. И всяка нощ си лягам без да знам дали ще се събудя на другата сутрин. Според вас, това колко е близо до нормалното? Когато си личност, трябва да се заявиш като такава", коментира още спринтьорката.

След като приключи речта си, Сара Уокър - член на Комисията на спортистите на МОК стана, прегърна украинката и седна до нея.

"Чуваме ви с вашите проблеми. Мога да говоря от името на много хора в тази стая и ви гарантирам, че сме много разстроени от цялата ситуация. От друга страна, ние сме също толкова тъжни и за други спортисти, които се намират в подобно положение. Една от най-важните роли на олимпийското движение е, че създава усещането как всички сме заедно. И духът, който ни носи за единство и мир", заяви Уокър.