Роалд Дал, прочутият автор на детски книги (и не само), губи дъщеря си Оливия през 1962.  Момичето умира от морбили. Дал пише трогателно писмо  по този повод. Днес написаното от автора става отново актуално заради епидемията от морбили в САЩ след активизацията на движението на антиваксърите. Случаите на заболели от морбили растат и са вече над 100, основно в Калифорния. В България активисти излязоха с предложение ваксините да не бъдат задължителни. Припомняме ви писмото като тема за размисъл.

Есето е написано 24 години след смъртта на 7-годишната Оливия, публикувано е през 1988 г.

"Оливия, моята най-голяма дъщеря, се разболя от морбили, когато беше на седем години. Болестта се развиваше нормално и аз си спомням, че често ѝ четях, докато тя беше в леглото, но не се чувствах силно притеснен. Тогава една сутрин, когато изглеждаше, че тя вече се възстановява, аз седях на леглото и ѝ показвах как да моделира животни от цветни парцалени ленти. Когато дойде нейния ред, забелязах, че ръцете и мозъкът ѝ не работят в синхрон и тя не може да направи нищо.

"Добре ли си?", попитах я.

"Много ми се спи", отговори ми тя.

Час по-късно изпадна в безсъзнание. Дванайсет часа по-късно беше мъртва.

Днес обаче има нещо, което родителите могат да направят, за да се уверят, че такива трагедии няма да се случат на тяхното дете. Могат да настояват детето им да бъде имунизирано против морбили. През 1962 г. не ми беше възможно да сторя това за Оливия, защото в онези дни не беше открита сигурна ваксина против морбили. Днес всяко семейство има достъп до сигурна и добра ваксина и единственото, което трябва да направите е да поискате лекарят да ви я предпише.        

Все още не се приема, че морбили може да бъде опасна болест. Повярвайте ми, опасна е. Според мен родителите, които днес отказват да имунизират децата си, поставят живота им в риск. В САЩ, където ваксинацията е задължителна, болестта е на практика изчезнала.        

Тук, във Великобритания, тъй като много родители отказват имунизациите - от упорство, или от страх, или от невежество, все още имаме стотици хиляди случаи на морбили всяка година. От тях повече от 10 хил. страдат от странични ефекти от един или друг вид. Поне 10 хил. развиват ушни или гръдни инфекции. Около 20 умират.

Проумейте го! Всяка година около 20 деца умират от морбили във Велокобритания.

Какви са рисковете при имунизация?

Те почти не съществуват. Чуйте това. В район с около 300 хил. души само едно дете на всеки 250 години може да развие сериозни странични ефекти от имунизацията против морбили. Това е шанс едно на един милион. Мисля, че има много по-голяма вероятно детето ви да умре като се задуши от шоколадово блокче, отколкото да се разболее тежко след имунизация от морбили.        

За какво тогава се тревожите? Наистина е почти престъпление да отставите детето си неимунизирано. Най-доброто време, в което може да направите ваксинацията е на 13 месеца, но никога не е твърде късно.  Всички деца в училищна възраст, които още не са ваксинирани, нека помолят родителите си да им осигурят иминизация, възможно най-скоро.        

Между другото, посветих две от книгите си на Оливия. Първата се казваше "Джеймс и гигантската праскова". По това време тя все още беше жива. Втората беше "Г.Д.В.", посветена на паметта ѝ, след като тя почина от морбили. Ще видите името ѝ в началото на всяка от тези книги. Знам колко щастлива щеше да е тя, ако знаеше, че смъртта й е помогнала да намалеят случаите на болест и смърт сред другите деца." 

Сред най-известните книги на Дал са "Чарли и шоколадовата фабрика", "Вещиците". А с "Матилда" постига истински фурор. Освен с леко мрачните си детски книги, той е известен и с "Разкази с неочакван край". Той умира през 1990 г. без да преодолее смъртта на Оливия.