Депутатите си гласуваха "предизборна ваканция" до 8 ноември, но отново ще я прекъснат - този път заради внесения от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" вот на недоверие.

Миналата седмица Народното събрание заседава извънредно заради кризата с енергитиците. А тази ще се събере отново в четвъртък, за да дебатира по вота на недоверие, свързан именно с темата енергетика, където, според вносителите, кабинетът "Денков" е претърпял провал.

Мотивите са известните - внасянето в края на септември на териториалните планове за въглищните райони - Стара Загора, Кюстендил и Перник, които предвиждат поетапно намаляване на мощностите, рекултивиране на земите и изграждане на ВЕИ. Трите партии, които се явяват опозиция на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", а вече и ДПС, определят като противозаконно внасянето на плановете в ЕК, тъй като страната още няма стратегия за енергийно развитие.

Според парламентарния правилник гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Засега се предвижда да е в петък.

На практика вотът на недоверие е обречен на провал. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители, т.е. да бъде подкрепен от 121 гласа.  "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" имат едва 70 гласа - 71 с независимия Радостин Василев, който също се е подписал под искането. 

Досега единствениятуспешен вот на недоверие в България е този срещу правителството на Кирил Петков.