Бригадите "Ал Касам", въоръжено крило на палестинската групировка "Хамас", заплашиха да екзекутират израелски заложници, ако Израел продължава да бомбардира и да убива цивилни в Газа, предаде телевизия "Ал Джазира".

“Всяко вземане на прицел на невинни цивилни без предупреждение ще бъде посрещнато за съжаление с екзекутиране на един от пленниците, задържани от нас и ще бъдем принудени да предаваме тази екзекуция”, каза Абу Обейда, говорител на бригадите.

“Съжаляваме за това решение, но ние държим отговорен ционисткия враг и неговото ръководство за това", добави той.

"Хамас", която е призната за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз, обяви днес, че държи 100 израелски заложници, взети след нападението на нейни сили върху израелски селища по границата с ивицата Газа в събота, 7 октомври. Друга палестинска групировка, "Ислямски джихад" каза, че държи 30 заложници.

Обейда, каза също, че "Хамас" е действала в съответствие с ислямските разпоредби, така че израелските пленници да бъдат невредими, предаде Ройтерс.

В същото време министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обеща "да промени Близкия изток" във войната на страната си срещу "Хамас", предаде Франс прес. 

"Това, което "Хамас" ще преживее, ще бъде трудно и ужасно... Ние ще променим Близкия изток", каза Нетаняху, цитиран от АФП.

Израелската армия каза, че ракети са били изстреляни по Северен Израел от Южен Ливан. Няма жертви и пострадали. Ливан е крепост на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула". Съобщението напомня за опасенията за разрастването на конфликта до мащаб, който въвлече и други регионални сили и техни проксита.

Израел обяви днес, че налага пълна блокада на ивицата Газа, от която в събота палестинското движение "Хамас" осъществи безпрецедента атака на негова територия взела 900 жертви.

“Разпоредих пълна обсада да ивицата Газа. Няма да има нито електричество, нито храна, нито гориво, всичко е затворено", каза министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от вестник "Таймс ъв Израел". "Бием се с човешки животни и действаме съответно", добави той.

Израел нанесе въздушни удари по повече от 1000 цели в ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от Асошиейтед прес. Голяма част от град Бейт Ханун в североизточната част на анклава е изравнена със земята.

Говорител на израелската армия заяви, че отблъскването на силите на "Хамас" е отнело повече време от очакваното, тъй като по границата все още има множество места, които групировката може да използва, за да вкара повече бойци и оръжия, предаде Асошиейтед прес. "Мислехме, че тази сутрин ще сме в по-добра позиция", каза Ричард Хехт.

Израелски военен уточни пред репортери, че "Хамас" използва Бейт Ханун като плацдарм за нападения, като за момента няма данни за жертви, а повечето от десетките хиляди жители на града вероятно са избягали преди това.

"Ще продължим да атакуваме по този начин, с тази сила, непрекъснато, по всички сборни пунктове и маршрути", използвани от Хамас, каза той.

Обявяването на войната предвещава още по-големи боеве занапред, а основният въпрос е дали Израел ще започне сухопътна атака в Газа - ход, който в миналото е водил до увеличаване на жертвите, отбелязва АП. Израелски военен говорител заяви пред Ройтерс, че армията е призовала около 300 000 резервисти, а в изявление, цитирано от АП, се казва, че Израел ще се стреми да сложи край на управлението на "Хамас" в Газа. 

"Нашата задача е да се уверим, че Хамас вече няма да има никакъв военен потенциал, който да заплашва Израел", заяви говорителят Джонатан Конрикус във видео, публикувано от израелските военни в "Екс". "И в допълнение към това ще направим така, че Хамас вече да не е в състояние да управлява ивицата Газа", заяви той.

Според израелските военни в първоначалното нахлуване в събота са участвали 1000 бойци на "Хамас", като големият брой подчертава степента на планиране от страна на бунтовническата групировка, управляваща Газа, която заяви, че е предприела нападението в отговор на нарастващите страдания на палестинците под израелската окупация и блокада на Газа.

"Хамас" и по-малката групировка "Ислямски джихад" заявиха, че са пленили повече от 130 души от територията на Израел и са ги откарали в Газа, като заявиха, че те ще бъдат разменени за освобождаването на хиляди палестинци, затворени от Израел. Мирните жители и от двете страни вече плащат висока цена, отбелязва АП, като израелските военни евакуираха най-малко пет града, разположени в близост до Газа, а според ООН повече от 123 000 жители на Газа са разселени от боевете.

По-рано Франс прес предаде за "над 500 цели" на управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение Хамас и на палестинския "Ислямски джихад", които са били поразени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел. Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, уточни армията в изявление.

Палестинската офанзива, започнала в събота навръх шабат, точно 50 години след войната от 1973 г., е внимателно координирана операция, която може да продължи дълго.

"За да започне подобна операция, трябва да имате много подготовка, планиране, координация и да имате значителни перспективи или цели", подчертава Коби Майкъл, експерт от Института за проучвания на националната сигурност, намиращ се в Тел Авив. "Хамас знае много добре, че цената на подобна операция ще бъде много висока", добави той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за "дълга и трудна" война.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обвиниха палестинската ислямистка групировка "Хамас", че използва цивилни граждани като "жив щит", отбелязва ДПА. "Хамас" също така "укрива терористична инфраструктура в граждански райони" в ивицата Газа, заявиха ЦАХАЛ в "Екс".

В списъка на "военните престъпления на "Хамас", публикуван в платформата на социалната медия, ЦАХАЛ добавя, че "Хамас" извършва и "оскверняване и осакатяване на трупове", "умишлено убиване на цивилни" и "отвличане на цивилни и държането им като заложници".

САЩ днес потвърдиха смъртта на деветима американци в Израел в следствие на насилието в израелско-палестинския конфликт и добавиха, че други техни граждани са в неизвестност, предаде Ройтерс. Междувременно Би Би Си съобщи, като се позова на официален източник, че Великобритания се опасява, че повече от десетима британци са сред убитите или в неизвестност в Израел.

Външните министри от ЕС се събират извънредно

Върховният комисар на ЕС за външната политика свиква утре извънредна среща на външните министри от страните членки, във връзка със ситуацията в Израел съобщиха днес от Европейската комисия.

Той ще я ръководи от Оман, където се намира заедно с част от министрите за заседание на Съвета за сътрудничество между ЕС и Персийския залив. Тези, които не присъстват там, ще се включат по видеоконферентна връзка. Затова не става дума за неформален Съвет „Външни работи“, а за неформална среща на министрите, поясниха от ЕК.

Европейският съюз замразява всички плащания от помощите си за развитие на палестинците и ще преоцени всичките си текущи програми в тази област, които са на обща стойност от 691 милиона евро, съобщи комисарят Оливер Вархей, цитиран от Франс прес.