Израел е в шок след бруталната изненадваща атака на "Хамас". Големият брой жертви за кратко време я превръща в най-кървавото нападение от основаването на държавата Израел. През последните десетилетия жителите на страната неведнъж са били подлагани на нападения отвън и отвътре.

Израелските тайни служби, които в миналото винаги са били добре информирани, както и армията - една от най-модерните и мощни в света, досега са се справяли със защита от тези нападения.

Но това, което се случи в събота, не се вписва в тази картина: няколкостотин бойци на "Хамас" успяха да пробият оградата на границата с ивицата Газа на почти 30 места, без да бъдат осуетени. След това те успяха да поемат контрола над щаба на дивизията на израелската армия в Газа, други военни бази и граничния пункт Ерез.

Освен това те опустошиха няколко съседни града и отвлякоха повече от сто заложници в Газа. Как се стигне до това и точно израелските служби, които обикновено винаги са добре информирани, допуснаха атака от такъв мащаб?

В анализ на израелския всекидневник "Хаарец" се посочват шест причини за провала на израелската отбрана:

1. Според вестника израелските разузнавателни служби не са имали никаква информация за планираното нахлуване на "Хамас". Освен това поради неотдавнашното напрежение на Западния бряг войските са били прехвърлени от засегнатия сега сектор край Газа към Западния бряг.

2. Късно осъзнаване на мащабите: според в. "Хаарец" Израелските сили за отбрана (IDF) са осъзнали късно пълните мащаби на нападението. Отвличанията на израелски войници и цивилни граждани са били забелязани, едва когато в социалните медии са се появили снимки и видеоклипове от ивицата Газа.

3. Липса на достатъчно войници на място: системата за отбрана в Южен Израел не е могла да отблъсне нападението, тъй като в засегнатия район не е имало достатъчно войници. Жителите, които се обадиха за помощ, не получиха отговор, а в много случаи нямаше кой да помогне.

4. Неправилна подготовка на транспорта на войските: въпреки че израелската армия призова хиляди военнослужещи от редовните и резервните сили след нападението, според "Хаарец" транспортирането на войските с автобуси не е било организирано достатъчно добре.

5. Дълго време за чакане в сборните пунктове: дори след пристигането на сборните пунктове често минават няколко часа, преди войниците да бъдат изпратени на фронта. На много места в граничната зона войници, които не са били част от едно и също подразделение, са се организирали на място като ad hoc сили под ръководството на командир, когото не са познавали, съобщава израелският вестник.

6. Грешна преценка на намеренията на "Хамас": въпреки сблъсъците по границата през последните седмици, високопоставени служители на израелската армия и министерството на отбраната не смятат, че "Хамас" възнамерява да започне война. Съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби дори изрази увереност малко преди нападението, че "Хамас" е "много, много сдържан" - което се оказа фатална грешка.

Проблемите на израелската отбрана и бавната реакция са донякъде причина за големия брой израелски жертви. Експертите все още недоумяват как израелските тайни служби, които се смятат за особено добре информирани, са успели да пропуснат това, което вероятно е било операция на „Хамас“, планирана от дълго време.

"Наистина съм изумен, че нещо от такъв мащаб може да се случи и израелците да нямат никаква представа, че ще се случи, заяви пред американската телевизия NBC експертът по сигурността Колин Кларк от Центъра "Суфан", организация с нестопанска цел, която се занимава с проблемите на глобалната сигурност. - Те са имали източници в тези палестински групи от години."

Кларк обаче обръща внимание и на друг възможен фактор за провала на израелската отбрана: дали неотдавнашните вътрешни вълнения в Израел не са изиграли роля за очевидния провал на разузнаването. Размириците и масовите протести през последните месеци бяха предизвикани от опитите на правителството на Бенямин Нетаняху и неговите десни коалиционни партньори да отслабят Върховния съд на страната.