Нидерландия настоява за повече информация от Европейската комисия, както и за мисия, която да установи как се прилага върховенството на закона у нас, преди реши дали ще свали ветото си за присъединяването на България към Шенген.

Това заяви за Клуб Z министърът на имиграцията на Ниската земя Ерик ван дер Бург. Той говори пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешжни работи в Европейския парламент в Брюксел.

„Все още трябва да почакаме информация от Комисията. Именно тя трябва да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото прилагане, и мониторинга върху него. Настояваме и за мисия за установяване на фактите. Тогава можем да вземем решение“, каза Ван дер Бург.

На припомнянето, че ЕК окончателно свали мониторинга над България, министърът обаче отговори, че това все още не удовлетворява страната му и тя настоява за допълнителна информация. Запитан точно каква очаква да бъде тя, той заяви:

„Искаме мисия за установяване на фактите и именно при тази мисия може да се види дали върховенството на закона се прилага и работи в България. Ако е така, ще вземем съвет от Европейската комисия.“

Европейската комисия работи съвместно с испанското председателство, така че решението за приемането на България и Румъния в Шенген да бъде взето възможно най-бързо от страните членки (Съвета) на ЕС.

Това заяви говорителката на ЕК Анита Хипер. Така тя коментира обявеното намерение на Мадрид да постави въпроса на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на 19 и 20 в Люксембург. Досега въпросът не бе включен в дневния ред на Съвета.

Хипер повтори, че според оценката на ЕК още от 2011 г. двете държави изпълняват изцяло техническите критерии, за да бъдат приети в пространството за свободно движение. Тя призова страните членки да вземат решение в тази насока.