Възобновяването на контрола по вътрешни граници на Шенгенското пространство е лоша новина не само за неговото функциониране, но и от гледна точка на кандидатурата на България да се присъедини към него.

Днес Словакия възстанови временно проверките по границата си с Унгария. Ден по-рано Австрия, Полша и Чехия направиха същото по границите си със Словакия. Причината е скок на нелегалната миграция.

Случайно или не, в този момент в интервю за австрийския в. "Щандарт" българският министър-председател Николай Денков за пореден път призова Австрия да вдигне ветото си върху българската кандидатура за Шенген.

Стара позиция на Франция, която още не се е променила, е, че преди да се разширява с нови държави, Шенген трябва да се "ремонтира", че в днешния си вид зоната функционира зле. И Париж не е сам в това си разбиране. Реформата би отнела време, а през него България и Румъния ще трябва да чакат.

Европа е в нова миграционна криза, подобна на тази от 2015 година. В новините засега тя остава в сянката на войната в Украйна, споровете за бюджета на ЕС, политическите борби в САЩ и съдебните дела на Доналд Тръмп. 

Но това не значи, че европейските граждани и техните правителства не чувстват натиска и че той пак не се превръща и в политически проблем. Той никога не е преставал да бъде такъв в Италия например.

Австрия, която заедно с Нидерландия е против приемането на България и Румъния в Шенген, се готви за парламентарни избори догодина. Трудно е да се допусне, че  десният канцлер Карл Нехамер, бивш вътрешен министър, би си позволил да покаже слабост пред избирателите по толкова чувствителен проблем.

Резкият скок на нелегалните мигранти в Централна Европа поставя отнова въпроса за това как се охраняват външните граници на съюза - стар въпрос, който е централен за Виена, що се отнася до Шенген. Защото тези мигранти не падат от небето. Те идват или с лодки през Средиземно и Егейско море или по суша през Турция и България. 

Ако през 2015-2016 година страната ни успяваше някак, поне официално, да бъде положителният пример за надеждна охрана на външните граници на ЕС в сравнение с Гърция и Италия (тогава само Нидерландия беше против приемането на България), днес това е трудно да се каже. Самото българско МВР признава трафика с редовните си сводки за заловени групи нелегални мигранти и то не на границите, а във вътрешността на страната, включително в центъра на София.

Опитвайки се да защити българската кандидатура в днешното си интервю пред австрийския в. "Щандарт", Денков привежда валидни от българска гледна точка аргументи, но зависи как би ги "прочела" австрийската публика и политически елит. Остава рискът те да дадат обратен на желания от София ефект.

Ако премиерът признава, че вътре в страната са заловени хиляди нелегални мигранти, човек с основание се пита колко не са заловени. Ако министър-председателят се оплаква, че не достигат полицаи по границите с Турция и Сърбия, идва въпросът какво му пречи да поиска помощ от европейската гранична агенция "Фронтекс"?

Ако обяснява как правителството и хлабавото му мнозинство яваш-яваш правят правосъдните реформи, за които ЕС чака повече от десетилетие, средният австриец (и не само той) би се запитал: Мога ли да вярвам на такава държава?

При това положение изглежда малко вероятно Австрия да промени позицията си и да вдигне ветото си. По-вероятно е да продължим да чакаме пред Шенген както през изминалите 12 години.