Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който на практика ръководи органа, след като парламентът освободи през март м.г. председателя Сотир Цацаров - Антон Славчев, кандидатства за прокурор в най-важната окръжна прокуратура в страната - Софийска градска.

Това е видно от списъка на Висшия съдебен съвет с допуснатите 186 кандидати, които се борят за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната.

Новината идва на фона на прясно приетите промени в антикорупционния закон, с който КПКОНПИ стана Комисия за противодействие на корупцията (КПК), ръководена от тричленен състав, избиран с мнозинство от 2/3 от гласовете на народните представители. Законът бе обнародван (т.е. е в сила) на 6 октомври, което означава, че сега парламентът трябва да стартира процедурата по избор на ново ръководство.

Неофициално в кулоарите на парламента се говореше, че Славчев, който от години е определян като "човека на Делян Пеевски в комисията", ще оглави най-важното звено в новосформирания орган - специализираната дирекция "Противодействие на корупцията", която управлява разследващите инспектори и инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна дейност и се ползва с независимост спрямо тримата ръководители на КПК. 

Очевидно обаче Славчев е решил да става прокурор в СГП, която се занимава с най-тежките дела, в т.ч. такива, с които се занимаваше закритата вече спецпрокуратура.

За последно около името му се разшумя, след като през юли административният съд в София постанови, че неправомерно е уволнил директорката на дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" Елека Филипова, представяйки се като председател на Комисията, докато всъщност е заместник и няма правомощията на изпълняващ длъжността (парламентът не го упълномощи за това с гласуването на оставката на Цацаров).

В списъка с кандидати за прокурори в окръжните прокуратури впечатление прави и името на Дани Каназирева - бившата депутатка от ГЕРБ, която преди това правителството на Бойко Борисов бе назначило за областен управител на Пловдив.

Прокурор пак иска да е и Христо Динев, бившият шеф на СРП и СГП, който напусна преди три години системата.