Три парламентарни дни отне на депутатите да приемат окончателно проекта за изменения в антикорупционната комисия, който в крайна сметка може да се озове в Конституционния съд и вече събра редица критики. Основното е, че от сегашната КПКОНПИ се вади конфискацията на имущество, а новият орган, само комисия за борба с корупцията, ще се ръководи от тричленен състав, избиран от парламента с мнозинство от две трети. Кандидатите пък ще минават през оценка на т.нар. Номинационен борд.

Това бяха и няколкото най-дебатирани в началото на седмицата текстове. Проектът на практика е на ГЕРБ, след като преди това мнозинството отхвърли внесените от Министерския съвет (изготвен от бившия служебен миниистър на правосъдието Крум Зарков) и на "Продължаваме промяната", но бе представян от бившия председател на правната комисия Стою Стоев (ПП), който пък внесе свои предложения между двете четения.

Основната критика е, че от седмина, какъвто бе първоначалният план, членовете на комисията (т.е. ръководството) станаха трима. Критиките са в посока политизацията на органа, който уж трябва да е независим, като очакването е, че за членове ще бъдат избрани един от ГЕРБ, един от ДПС и един от ПП-ДБ. Отделно, не е ясно и как ще се взимат решенията при отсъствието и на един "комисар". Предложението да са трима дойде и от редиците на ПП-ДБ, като към него резерви изрази министърът на правосъдието Атанас Славов.

"Ако все пак се събере нужното мнозинство, това - при все наличието на Номинационен борд - ще е резултат от политическо съглашателство на партиите от мнозинството. В сегашната конфигурация на коалицията - сглобка "антикорупционните" комисари са разпределени точно - един на ГЕРБ, един на ПП-ДБ и един на ДПС. 

Веднъж избрани, тримата трябва винаги да са на работа, защото дори един да е в болничен, в отпуск или в задръстване, всеки от другите двама ще разполага със своеобразно вето. Като погледнем пак горното бързо разбираме какво значи това" - написа по повода Крум Зарков във фейсбук, с което на практуика обобщи критиките от изминалите няколко дни.

В допълнение, бе решено, че тримата от ръководството ще се избират с квалифицирано мнозинство. Още в хода на дебата Радомир Чолаков (ГЕРБ) се закани, че партията му може да сезира КС, тъй като, факт, в Конституцията е записано, че парламентът приема решенията си с обикновено мнозинство, а такова от 2/3 се предвижда само в случаите, описани в основния закон (като за избора на членове на ВСС, например). 

В момента на масата са изменения в Конституцията, като няма текстове (на този етап), предвиждащи мнозинство от 2/3 за антикорупционната комисия. Не е обаче изключено такива да се появят при четенията. Амбицията на "коалиционното мнозинство" е основният закон да бъде гласуван през декември. А изборът на "комисари" за комисията - ще е чак догодина.

Още един спорен момент: Номинационният борд. В крайна сметка се възприе, че той няма да класира кандидатите, а само ще дава становище.

Оставена бе първоначалната идея към комисията да работят разследващи инспектори, които ще могат да използват и помощни средства като шокови куршуми, белезници и др.

"С други думи - новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция. Досущ като неговите предшественици. Но с разследващи функции" - критикува още бившият министър на правосъдието.