"Няма никакво съмненив, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна. Има сериозна координирана акция за дестабилизирането на света. Целта е да се избегне фокуса от нападението на Русия над Украйна и да се разпредели напрежението".

Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани.

"Истинската оценка на министрите ще бъде според това, което са свършили. Ние се намираме в предизборна ситуация, партийните лидери се опитват да нахъсат техните избиратели.

Нямам основания за никой от минситрите да кажа, че не се справя. В много от министерствата има икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени. Ние затваряме тези вратички, това си има отгласи в политическото пространство. Ако погледнте кои министри се критикуват, може да погледнете и какво се случва в техните министерства".

Това каза още Денков. Така той коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото при ротацията трябва да има и смяна на министри.

По отношение на ДПС и подкрепата на движението към мнозинството той заяви, че част от промените, като например тези в Конституцията, изискват квалифицирано  мнозинство.

"Без ГЕРБ и ДПС няма как. Бих приел подкрепа и от другите партии, но те са решили да бъдат твърда опозиция, много често агресивно антиевропейска. Много други решения могат да бъдат взети без ДПС. Но колкото повече подкрепа, толкова по-добре.

Няма значение дали е черна или бяла котката, важно е да лови мишки. Имаме ясна програма, тя се изпълнява, за тези няколко месеца успяхме да свършим работа, която е отлагана години наред. Няма причини да се оплакваме от тази подкрепа, която имаме. Изключитлено важно е да бъдат приети промените в Конституцията и още няколко закона. Ако успеем ще бъде най-успешната сесия за много години назад".

Това заяви Денков. По повод предстоящия вот на недоверие той коментира, че повече се тревожи дали ще минат промените в Конституцията.

"Имаме сериозен напредък по Шенген и еврозоната, няма гаранции, но разговорът е различен заради работата, която е свършена", каза още Денков.

Той декларира, че целта е да бъдем приети в Шенген през декември.

В социалните мрежи се появяват какви ли не измислици, Така Денков коментира слуховете, че отново ще бъде въведено задължително носене на маски, заради увеличените случаи на COVID.

"Слушайте, гледайте, четете това, което казват представителите на властта. В момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопаност. Ние сме нулева зона. Няма причина. Ако се наложи нещо ще бъде свързано само с претоварване на здравната система.

Призовавам всички да не вярват на слухове. Това е опит за насаждане на гняв, на страх. Това се прави в социалните мрежи", заяви Денков. 

Голяма част от хората, които организират тези протести, имат политически амбиции. Според изследване голяма част от организаторите са участници в партийни листи, появяват се там и партийни водачи на партии с проруска нагласа. Това заяви Денков във връзка с протестите на миньорите и енергетиците.

"Организаторите са тези, които си имат политически искания, и ги разграничавам от истинските притеснения на миньорите и енергетиците, които бяха лъгани много години наред, че всичко може да продължава, както е било досега. Не, не може, технологиите се променят много бързо", каза Денков.

Той посочи, че промените се случват, България закъснява с тях.

"Навсякъде в Европа, а и в САЩ, има промяна на технологиите за производство на електроенергия. Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя, и то много бързо. Ако някой си представя, че всичко ще продължи, както е било години досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва. Трябва да се разбере, че промените ще се случат. Тези териториални планове помагат на заетите в сектора да се адаптират по-добре към тези промени", подчерта Николай Денков.

На въпрос докога ще има затворени пътища и готов ли е премиерът на още отстъпки, Николай Денков каза, че "повече няма накъде" да се отстъпва.

"Няма да затваряме административно топлоелектрически централи. Очакваме да развиваме новите технологии, които често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, където участват и въглищните централи, докато това е необходимо, което означава още много години наред. След това ще има още много години наред рекултивaция и трансформиране на териториите на мините, така че да могат да бъдат използвани. Преходът ще се случва поне до 2045 година", заяви премиерът Николай Денков.

Според него трябва да се вкара разум в дискусията и да се видят най-добрите решения. Докато не почнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък, коментира той. Според премиера единственото, което правят партии като "Възраждане", е да плашат хората.

Истинският проблем според Денков, е, че взетите преди решения по тази тема на държавно ниво не са обяснявани на хората и те в момента са изненадани, че вълната идва.

"На тях са им обещавали нещо, което няма как да се случи. Ясно е, че ще има преход, но той трябва да стане бавно и с грижа за хората, което ние се опитваме да направим", заяви премиерът.

Според него постигнатото споразумение е добро за всички, но част от енергетиците и миньорите са заблудени от хора с политически амбиции, които действат на принципа: "Колкото е по-зле за България, толкова е по-добре за нашите политически амбиции".

Новите и чисти източници, когато работят, техният ток е значително по-евтин от другия, каза още по темата министър-председателят. Така че въглищните централи ще се състезават и се състезават с ядрената енергия и с енергията от възобновяемите източници. Имаме чисто икономически параметри, които ще променят ролята на въглищните централи, каза Николай Денков.