Две от основните съсловни организации в здравеопазването влязоха в конфликт помежду си по "вечната" тема за генеричните лекарства, и не само. В основата на сегашното припламване на напрежение обаче са медийни изяви на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков на тема недостига на медикаменти в страната и от какво е причинен той. 

Първо вчера от Българския фармацевтичен съюз публикуваха възмутено отворено писмо до Хинков, от което се разбира, че според организацията министърът се изказва неподготвен по въпросите на лекарствата и лекарствената политика, което не просто го дискредитира, но е и опасно. 

В събота пред БНТ Хинков се обяви против генеричната замяна на лекарства в аптеките (когато даден изписан от лекаря медикамент липсва - бел. ред.). По думите му "генерикът все пак не е 100% като активно вещество, за разлика от оригиналния продукт". Според него генерикът (който съответно е по-евтин) създава предпоставки оригиналният продукт да изчезне от пазара, а в някои случаи този медикамент е незаменим.

Фармацевтичният съюз обвини Хинков в опасни твърдения

Оттам се позоваха на Закона за лекарствените продукти, според който генеричният лекарствен продукт има един и същ качествен и количествен състав по отношение на активните вещества и същата лекарствена форма като референтния лекарствен продукт, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен продукт е доказана с подходящи изпитвания.

"Следователно казаното от вас по отношение на състава на генеричните лекарствени продукти в интервюто е най-меко казано неточно. Във всеки лекарствен продукт, получил разрешение за употреба, има точно толкова активно вещество, колкото е посочено на опаковката. Това е проверено, доказано и се контролира от лекарствения регулатор. Това е факт, а не мнение. Ако някой твърди нещо различно, това просто го дискредитира, най-малкото като медицински специалист, но ако го твърди министър на здравеопазването, вече е опасно!", пишат от БФС.

"Безспорно не разбирате от лекарствена политика" 

"От момента на гласуването ви за министър на здравеопазването вие правилно подчертавате, че не разбирате от лекарствена политика. Това безспорно е така и се доказва с всяка ваша медийна изява, когато стане дума за лекарства! Няма как всеки да разбира от всичко, но затова в екипа ви има прекрасен специалист точно в сферата на лекарствената политика - проф. Илко Гетов. Съветваме ви по темата за лекарствата да оставите той да говори публично, най-малкото, за да не се налага да ви пишем подобни писма",  позицията на фармацевтите.

От лекарския съюз отговориха с: Откровени лъжи

Ден по-късно след острото писмо на фармацевтите дойде също толкова гневна реакция от лекарския съюз. От БЛС се възмутиха, че "водещата роля на лекаря е тотално неглижирана". Съсловната организация не приема твърдението, че замяната на медикамент - оригинален продукт с генерик или генерик с друг, може да се решава без лекар. Това било манипулативно твърдение.

"Българският лекарски съюз за пореден път е възмутен от манипулативните твърдения и откровени лъжи, публикувани в отвореното писмо на Българския фармацевтичен съюз, адресирано до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Прави силно впечатление, че в писмото водещата роля на лекаря е тотално неглижирана", казват оттам.

И още: 

"Ясно заявяваме, че Българският лекарски съюз не е против въвеждането на възможността за генерично заместване на медикаменти, то обаче не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента. Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин."

В позицията на фармацевтичния съюз се съдържала "и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа".

"Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които: 

- Заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента;

- Генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др. 

В страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас", подчертават от БЛС.

Лекарският съюз на практика подкрепя тезата на Хинков като добавя:

"Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара".

Имало стремеж заместването на лекарства у нас да става без контрол

От БЛС се обявяват против "стремежа и амбицията заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол".

От съсловната организация споделят и друго свое притеснение - че недостигът на медикаменти рядко е на национално ниво, а по-често конкретно лекарство в конкретна аптека.

"Затова и БЛС смята за недопустимо свободното заместване на медикаменти само заради липсата на наличност, в една или няколко аптеки, на даден медикамент", добавят оттам.

Българският лекарски съюз отново настоява да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства

БЛС брани Хинков, фармацевтите - Сербезова

В позицията има и защита на министъра на здравеопазването  като БЛС се обявяват "против тенденциозните опити за фаворизиране на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия проф. Христо Хинков".

И докато лекарският съюз брани Хинков, преди това от съсловната организация на фармацевтите обявяват подкрепата си за бившата министърка на здравеопазването и предишна председателка на БФС Асена Сербезова. Отново по темата за недостига на лекарства Хинков я заподозря, че има интереси в реекспорта заради промяната на 65-те процента в СЕСПА - коригираната от нея формула за недостига на лекарства, докато тя беше начело на МЗ в кабинета "Кирил Петков". Самата Сербезова обяви, че само напасвала изискванията спрямо заложеното в закона, като се оправда, че е имало много малко време, за да бъде променен самият закон, който очевидно в този си вид създава проблеми. Бившата здравна министърка заяви и че ще съди Хинков, който в няколко медийни изяви говореше и за "фармамафията".

"Проф. Сербезова е изключителен специалист в сферата на лекарствената регулация, била е председател на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз, изпълнителен директор на ИАЛ, министър на здравеопазването. Не виждаме как привеждането на прословутата формула за определяне на забранителния за износ списък генериран от СЕСПА съобразно закона, я вкарва в „играта с реекспорта“. Като министър на Здравеопазването, след установяване от одит на Информационно обслужване на грешка в СЕСПА, тя коригира начина на изчисления на системата, за която отговаря. Точно обратното би било укоримо", пишат оттам.

В позицията си от фармацевтичния съюз поискаха Хинков "след като е казал А, да продължите и с Б, В, Г и така цялата азбука по отношение на "фарма мафията“, за да стане ясен съставът ѝ, защото в противен случай, думите са просто внушения.

Те настояват Хинков да отговори на следните въпроси:

Кой притежател на разрешение за употреба (ПРУ) какви количества е внесъл?

Кои търговци на едро са получили първи количествата в страната? Защо точно тези търговци на едро и на какъв принцип точно те получават определени количества?

Какво са направили търговците на едро с тези количества? Дали са ги доставяли предимно до аптеки? Дали доставките са предимно до свързани с тях аптеки? Дали са доставяли на други търговци на едро и какво са правили тези търговци на едро с полученото? Дали и защо търговците на едро са отказвали доставки на аптеки несвързани с тях, докато са правили доставки на свързани с тях аптеки или други търговци на едро?

Има ли аптеки и кои, които са доставяли въпросните продукти на търговци на едро и какво се е случило после с тези продукти?

"Не казваме, че действията на определени участници във веригата на лекарствоснабдяването е незаконна, но отговорите на поставените от нас въпроси и анализът им, може да подпомогне за вземането на обективни решения при нормотворчеството и процесите на дигитализация в полза на пациентите най-вече", се казва в позицията.