Скандалът около недостига на лекарства, постоянен факт вече месеци наред, се разраства като главни действащи лица в него са все здравни министри - сегашен и бивши - проф. Асена Сербезова vs проф. Христо Хинков, със специалното участие на проф. Костадин Ангелов.  

Сербезова се закани на Хинков

"Спекулациите за "формула на Сербезова" предстои да се докажат в съда, защото министър Хинков хвърля обвинения. Ще го съдя, разбира се, защото той казва : "Очевидно проф. Сербезова е в играта с реекспорта".

"Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите."

Това обяви във вторник сутрин по БНР бившата здравна министърка в коалиционното правителство на Кирил Петков - Асена Сербезова. Според нея цялостната лекарствена политика в последните години е довела до недостига на лекарства 

В интервю пред бТВ в понеделник сегашният здравен министър Христо Хинков заяви, че именно Сербезова е променила формулата за реекспорт на лекарства от 100 на 65%. Това означава, че се търси задоволеност на пазара е до 65%, а останалите количества медикаменти могат да се изнасят. И така е отворила врата за недостига на ключови медикаменти през последните месеци.

Хинков: Сербезова участва в играта с реекспорта

„Очевидно проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя казва, че това е съобразено със закона, в който е записано, че формулата е 65% още от 2017 г.“, каза Хинков.

Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС, добави той.

Подобни обвинения отправи преди това и председателят на Комисията по здравеопазването в парламента Костадин Ангелов от ГЕРБ (също бивш здравен министър), който обяви, че според доклад на ДАНС, Сербезова е променила формулата, по която работи системата за контрол на снабдяването с лекарства СЕСПА.

Той пусна и откъси от доклада на ДАНС - отново в страницата си в социалната мрежа.

Костадин Ангелов: Има ли си е фармамафията министерство

"Въпросът сега е:

Имала ли си е фармамафията министерство на здравеопазването?", атакува направо Ангелов във фейсбук.

А Хинков от своя страна в интервюто си вчера коментира: 

"Думата "фармамафия" или "мафия" е доста описателна. За да се използва тази дума трябва да се помисли защо се налага да се използва такова понятие. Ако изчезне едно лекарство, което е много важно за хронично заболяване, за определен период от време, това променя лечението. Това в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред е престъпление".

Все пак сегашният министър отбеляза, че за недостига влияние оказват и редица други фактори - не само променената формула.

Още служебният здравен министър Асен Меджидиев отбеляза, че липсата на важни, в някои случаи - животоподдържащи, медикаменти е свързан с промяната на процентите по времета на Сербезова.

Как отговори бившата министърка

"Аргументи и лични нападки са различни неща", каза тя.

По думите ѝ Хинков използва "полулъжи, полуистини" и внушения.

"Всичко се проследява и за всичко има документи."

"Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС", декларира още тя.

Сербезова категорично отрича промените в СЕСПА да са били правени по време на нейния мандат. Тя повтори за пореден път, че е действала според закона. По думите ѝ не е имало как да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на "Информационно обслужване" на електронната система за проследяване на лекарствата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена.

Според Хинков Сербезова се е съобразила със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), където тази формула е 65% - заложена така още от 2017 г., "но логичното поведение на един министър в редовно правителство с действащ парламент е той да промени не формулата в СЕСПА (както постъпва Сербезова-бел. ред), а в закона. Законът е писан през 2017-а, по време на ГЕРБ, и общественият интерес не е защитен".

Според бившата министърка, и още по-бивша шефка на агенцията по лекарствата, тя просто се е съобразила със закона и била длъжна да въстанови справедливостта му. Защо не е предложила промяна в закона - това изисквало време (Кабинетът "Петков" оцеля около седем месеца - бел. ред.).

"Аз назначих одит на "Информационно обслужване" за СЕСПА и се установи, че формулата, по която се изчислява недостигът, още в самото начало е била заложена грешно. Няма формула на Сербезова, формула на Хинков и Ангелов, има една единна формула, както е заложена от законодателите. Когато при мен пристигна одитът, се установи, че формулата не е в съответствие със закона и най-логичното беше да се осигури неговото спазване.

Това, за което говори Хинков, е законодателна инициатива, която е в ръцете на парламента. Тя действително може да бъде започната от един министър, но това трябва да мине през Министерския съвет и изисква време. Не става въпрос за желание, дали ми харесва, или не. Аз съм длъжна, когато установя, че не се спазва, да възстановя справедливостта на закона. Тук няма тълкуване", твърди Асена Сербезова.

Тя отхвърли и друго твърдение, че е участвала в създаването на закона в този му вид, като по това време е била директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите ѝ СЕСПА е създадена, когато вече не е била на поста. 

"Когато е създадено законодателството и е разглеждан законът в Комисията по здравеопазване, ИАЛ също дава становище, но директорът не дава еднолично становище, прави се работна група. Проектът, който е предложила агенцията тогава, няма нищо общо с това, което влезе в Народното събрание. А това, което влезе в парламента, беше променено от между първо и второ четене, включително и въпросната формула, от депутати на ГЕРБ. За всичко има документи", твърди още.

Промяната на формулата нямало да реши проблема, твърди Сербезова

Според нея промяната във формулата от 65 на 100% няма да реши проблема с недостига, тъй като има други фактори, които влияят на този процес - производствените затруднения на фирмите производители, ниските цени на лекарствата у нас, които са "движеща сила за износа".

И отново повтори, че замяната на липсващ медикамент с алтернативен (което обаче не винаги е възможно) може да реши в голяма степен проблема, но лекарите трябвало да бъдат информирани за това.

"Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България", каза тя като прехвърли топката към лекарите. По думите ѝлекуващите трябвало да са наясно с терапевтичните алтернативи.

"Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира."

От 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар, отбеляза още Сербезова във връзка с нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което според нея е една от важните причини за дефицита на медикаменти.