Огромното мнозинство от министрите на външните работи от страните членки на ЕС заявиха, че сътрудничеството с Палестинската власт трябва да продължи и че европейската помощ за нея не трябва да бъде спирана.

Това стана ясно след извънредната неформална среща на първите дипломати, свикана заради нападението на „Хамас“ срещу Израел. Тя бе водена от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел от Оман, където той бе с част от европейските министри. Останалите се включиха по видеовръзка.

ЕС ще продължи да бъде ангажиран с всички страни и ще продължи своята финансова и политическа подкрепа за региона. Брюксел също така ще гарантира, че дългосрочният му ангажимент за политическо решение, основано на две държави, ще надживее тези трагични събития.

Външните министри потвърдиха, че Израел има правото на самоотбрана с пълно спазване на международното право. Те обсъдиха и как да продължат сътрудничеството с Палестинската власт и да подкрепят палестинския народ:

„Направихме ясна разлика между „Хамас“, палестинския народ и Палестинската власт. Смятаме „Хамас“ за терористична организация, но Палестинската власт е друго нещо - тя е наш партньор. Не работим с „Хамас“, но да - работим заедно с Палестинската власт.

И не всички палестинци са терористи. Така, че колективно наказание срещу палестинците би било нечестно и непродуктивно. То ще бъде срещу нашите интереси и интересите на мира“, заяви Жозеп Борел.

Министрите осъдиха атаките на „Хамас“, призоваха за защита на цивилните граждани и сдържане, освобождаване на заложниците, достъп до храна, вода и лекарства в Газа в съответствие с международното хуманитарно право. Те поискаха и отварянето на хуманитарни коридори.