Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон предупреди Илон Мъск да се справи с разпространението на дезинформация в неговата платформа за съобщения "Екс" (доскоро "Туитър") във връзка с изненадващата атака на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел, за да се съобрази с новите правила на ЕС за онлайн съдържание, предаде Ройтерс.

Бретон заяви, че има индикации, че "Екс" е била използвана за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС.

"Ето защо Ви приканвам спешно да гарантирате, че Вашите системи са ефективни и да докладвате на моя екип за предприетите антикризисни мерки", пише Бретон в обръщение до Мъск.

Еврокомисарят не даде подробности за дезинформацията, която е имал предвид.

В отговор на публикацията на Бретон в "Екс" Мъск заяви, че политиката на компанията му предполага, че всичко е с отворен код и е прозрачно.

"Моля, избройте нарушенията, за които намеквате в "Екс", за да може обществеността да ги види", отговори той на публикацията на еврокомисаря.

Бретон заяви, че Мъск знае, че има проблем.

"Вие сте наясно с докладите от Вашите потребители – и от властите – относно фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От Вас зависи да покажете, че правите това, за което говорите", репликира той Мъск.

Правилата за онлайн съдържание, известни като Закон за цифровите услуги (DSA) изискват от "Екс" и други големи онлайн платформи да премахват незаконно съдържание и да предприемат мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския дискурс, отбелязва Ройтерс.

"Като се има предвид спешността, очаквам също така да влезете в контакт със съответните правоприлагащи органи и Европол и да гарантирате че ще реагирате незабавно на техните искания", пише още Бретон.

Той заяви, че екипът му също така ще проследи действията на Мъск по редица други неотложни въпроси, свързани със спазването на изискванията на DSA. "Призовавам Ви да осигурите бърз, точен и пълен отговор на това искане в рамките на следващите 24 часа", каза Бретон.

Неспазването на изискванията на DSA може да доведе до глоби от ЕС в размер на до 6% от глобалния оборот на компанията, отбелязва Ройтерс.