Украинският президент Володимир Зеленски поиска от НАТО ракети с далечен обсег.

Той пристигна на необявено посещение в Брюксел и се появи с генералния секретар Йенс Столтенберг преди началото на срещата на министрите на отбраната от страните членки.

Ракетите са нужни на Киев за изтласкването на руските сили.

„Имаме нужда от конкретни неща. Трябват ни също системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и боеприпаси“, каза още Зеленски.

Според него Украйна е почти готова да започне преговори за членство в ЕС. Той призова да бъде намерен начин запорираното руско имущество да бъде използвано за възстановяването на неговата страна.

Министрите ще обсъдят бъдещото присъединяване на Киев към НАТО и осигуряването на допълнителна подкрепа за страната, заяви Столтенберг. Предоставянето на средства за ПВО е важно за защитата на хората, реколтата и инфраструктурата в Украйна, изтъкна той.

На срещата ще бъдат обдъдени също ситуацията в Израел след атаката на „Хамас“, с „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак, напрежението в Косово и повреждането на газопровод и съобщителен кабел в Балтийско море между Финландия и Естония.

Столтенберг увери, че ако се установи умишлено посегателство над инфраструктура на страна от НАТО, отговорът ще бъде единен и решителен.

Министрите ще разговарят с израелския си колега Йоав Галант.

Зеленски, който е евреин, изрази подкрепа за Израел.

„Ше има сигнали и от нас, от Украйна. Ние сме във война, така че знаем какво означават терористичните атаки.

Моята препоръка, ако мога да използвам тази дума, към световните лидери, е да отидат в Израел, за да подкрепят хората, подложени на терористични атаки Просто хората - не говоря за каквито и да било институции“, каза украинският лидер.

И припомни, че най-важното е в момента на започването на агресията е да не бъдеш сам. Така, както светът е подкрепил Украйна от самото начало на руското нахлуване.

„Израел преживява истинска трагедия. Целият ужас на атаката на „Хамас“ става все по-ясен и ужасяващ. Твърдо стоим зад гражданите на Израел и ще гарантираме, че ще имат всичко, което им трябва, за да защитят страната си, на което имат пълното право", заяви шефът на Пентагона Лойд Остин.

Американският министър на отбраната говори преди началото на заседанието на Контактната група за отбрана на Украйна. Той даде да се разбере, че помощта на САЩ за Израел по никакъв начин няма да повлияе на ангажимента им към Украйна:

„Така че не бъркайте - Съединените щати ще стоят до Украйна толкова, колкото трябва. Ние сме тук, за да осигурим това, което е необходимо, така че Украйна да може да живее свободно. Тя има стабилен напредък и продължава да освобождава ключови територии от руските окупатори. Това е трудна и опасна битка. С наближаването на зимата, трябва да доставим на Украйна това, което й е необходимо, за да посрещне предизвикателствата в момента, докато продължаваме да развиваме бойните умения на украинците за справяне с бъдещи заплахи“, допълни Остин.

Той специално изтъкна средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) и боеприпаси. Шефът на Пентагона обяви и следващия пакет американска военна помощ за Украйна на стойност 200 милиона долара, муниции за новите противовъздушни системи, които Вашингтон ще осигури на Киев, артилерийски и ракетни боеприпаси, както и всяко оборудване, което да се използва срещу руските дронове.  Така цялата военна помощ на Америка за Украйна възлиза на 43,9 милиарда долара от началото на войната.

„Путин не можа да изиграе дори наемниците си“

Същевременно Остин припомни руските удари в Харкив и заяви, че не трябва да се подценява злонамереността на руския президент Владимир Путин, особено с настъпването на зимата:

„Като превръща цивилните в мишена, Путин се надява да пречупи духа на украинския народ и да го потопи в студ и мрак. Но той няма да успее и всички знаем това. Путин се надяваше да деморализира украинския народ. Вместо това той деморализира руските военни. Путин се надяваше да изолира Украйна, вместо това изолира Русия. Путин се надяваше да изиграе цял свят, вместо това не успя да изиграе дори собствените си наемници.  В тази агресивна война, никой не трябва да предполага, че времето е на страната на Кремъл.“

Веднага след това думата взе Володимир Зеленски.

„Първо, Путин няма да подчини Украйна. Второ, Русия не може да си позволи нова надпревара във въоръжаването и само демокрацията може да спечели тази битка. Това е необходимо не само за нашата страна, но и за всяка нация, а и за целия свят.  Нашето време не е време на заробване на нации.  Вие знаете, че амбициите на Москва никога не са се ограничавали с Украйна, и всички искаме тези амбиции да бъдат победени в Украйна възможно най-бързо“, каза той.

Колкото до противовъздушщните системи, украинският президент смята, че те са гаранция, че ще има нормален живот в градовете, ще има икономика, ще има хора. Противовъздушна система с голям обхват ще гарантира също функционирането на коридорите в Черно море и в Дунавския регион. 

„За Украйна това ще е победа на живота, а за Русия - провал на нейната основна стратегия - тази на терора“, обобщи Зеленски.

Украинският президент няма да се кандидатира за втори мандат, ако войната свърши

Междувременно Зеленски заяви, че ако войната продължи, ще се кандидатира за втори президентски мандат, но ако приключи, няма да го направи.

В интервю за румънското издание Digi24, цитирано от украинското NV.UA, отговаряйки на въпроса дали ще се кандидатира за президент, Зеленски каза:

„Ако войната продължи – да, ако войната приключи – не“.

Зеленски, който вчера беше на държавно посещение в Румъния, каза, че не може да избяга по време на войната.

През август той каза, че е невъзможно да се проведат избори по време на военно положение, но добави, че е „готов да направи промени в законодателството“.

На въпрос на журналист дали се страхува от загуба на изборите, президентът на Украйна отговори: „Не ме е страх от загуба“.

Зеленски подчерта, че избори трябва да се проведат в цялата страна. Както военните, така и гражданите на Украйна в чужбина също трябва да гласуват.