Избухването на AI индустрията - с буквално стотици услуги, базирани на генеративни модели - вероятно създава балон, който ще се спука в близкото бъдеще, смятат анализатори от CCS Insight.

От излизането на ChatGPT насам се появиха още множество услуги, базирани на изкуствен интелект. От техногиганти като Microsoft, които добавиха подобни опции във вече съществуващи програми, до стотици стартъпи, които предлагат алтернативи на генераторите на текст и изображения, в момента онлайн пространството е пренаситено с подобни инструменти.

И макар напредъкът на технологията да е страхотен, той е и на висока цена - генеративните модели са все още груби и изискват огромна компютърна мощ, за да функционират. Не помага и фактът, че много от тях се предлагат частично безплатно и се употребяват от милиони по света.

От това има и сериозни печалби - за производителите на хардуер като Nvidia и други, чиято процесорна мощ е нужна на все повече компании, въвеждащи AI инструменти.

Разработването на нови модели и обучението им също е тежка и скъпа задача, която отнема години. В добавка тя ще бъде затруднена в близкото бъдеще от регулации, които ще ограничат с каква информация може да бъде обучаван изкуственият интелект. Художници и писатели вече събират сили за колективни дела срещу някои от гигантите.

Разбира се, решението на някои компании ще е просто да направят тези услуги платени - Microsoft например ще предлага генеративен AI в своя офис пакет за компании - Office 365 - за солидните 30 долара на месец. ChatGPT вече иска 20 долара на месец за най-новата, четвърта версия на модела. 

Очаква се в близко бъдеще да са налице и по-добри чипове - Google, Amazon, Alibaba, Meta и OpenAI разработват специфични процесори, които да работят по-добре и по-ефективно с AI програми. Това обаче вероятно ще отнеме няколко години.