Единствената електроцентрала в Ивицата Газа спря работа. Причината е, че свърши горивото. Информацията е на електроснабдителното управление на палестинския анклав.

"Единствената електроцентрала в Ивицата Газа спря да функционира в 14:00 ч.", заяви в изявление ръководителят на органа Джалал Исмаил, който по-рано предупреди, че горивото е на привършване.

По-рано бе съобщено, че местната централа свършва суровината, предават световните медии.

Снабдяването с вода, храна и гориво на 40-километровата ивица, граничеща с Израел, Египет и Средиземно море, вече е прекъснато от израелската блокада.

Бомбардировките и обстрела и от израелската авиация и артилерия продължават и цели квартали са сринати до основи. Над 100 000 от общо 2,3 милиона местни жители търсят убежище, но не го намират под продължаващите удари.

Жертвите във войната, започнала на 7 октомври 2023 г. с нападението на "Хамас" в граничните територии на Израел, вече са над 1200 и от двете страни.

Израел заяви, че цел на безпрецедентната му офанзива е да унищожи "Хамас". Министър-председателят Бенямин Нетаняху се закани в понеделник, че с тази война ще "промени Близкия изток".

Най-малко 169 израелски войници са убити досега в боевете с "Хамас" - четири дни след масираната атака на ислямистката групировка срещу Израел, съобщи днес израелската армия, цитирана от Франс прес.

"Информирали сме семействата на 169 загинали в бой войници", каза пред журналисти говорителят на израелските въоръжени сили Даниел Хагари.

Той добави, че израелските власти са се свързали също със семействата на 60 души, които са били пленени и отведени в Газа.

Градове в Южен Ливан бяха подложени на израелски обстрел днес в отговор на изстрелването на противотанкови ракети от ливанска територия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че насилието по границата продължава четвърти ден.

Вчера израелският град Ашкелон, който се намира близо до северната граница на Газа, беше обстрелван с ракети от територията на ивицата.