Google плаща на Apple между 18 и 20 милиарда долара годишно, за да запази позицията си като доминираща търсачка в iPhone. Това твърдят финансовите анализатори от американската компания "Бърнстайн" - и според тях тази сделка и подобните на нея скоро ще станат невалидни.

Причината за това е антитръстовото дело, което американското министерство на правосъдието води срещу Google. Федералното правителство твърди, че техногигантът монополизира онлайн търсенето и рекламата в търсенето.

Един от основните примери е именно сделката между Apple и Google, която не е напълно публична - точната сума е въпрос на анализ. Според "Бърнстайн" тази сума представлява между 14-16% от годишните оперативни печалби на Apple. Правосъдното министерство считаше, че става дума за по-малка сума - около 10 млрд. долара.

Печелившата сделка, която задължава всеки iPhone да е с търсачката на Google по подразбиране, не е единствена - Google има подобни съглашения със Samsung и други производители на смартфони. 

Големият процент може и да е сериозен довод в съда, че техногигантите работят в скрепен от подобни договори картел - поне в някои области на онлайн и дигиталните услуги. Такова дело още не е налице, но загуба на Google при сегашното обвинение може да подложи за него.