Вместо свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквато е традиционната формула, президентът Румен Радев си измисли нов формат и свика тази привечер "Консултативна среща". Но без в нея да участват председателите на парламентарно представените партии, както се изизксва при КСНС. И те му отвърнаха със същото.

Темата е ясна - атаката на "Хамас" над Израел и произтича ли опасност за България от това, както и продължаващата война в Украйна.

Радев бе многократно призоваван, в т.ч. сега, да свика КСНС, но той обяви, че няма да го направи - нямал доверие в политическите лидери. Така вчера от прессекретариата на президентството разпратиха следното съобщение:

"Утре, 11 октомври, от 18.00 часа, в президентската институция ще се състои консултативна среща, на която ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране. Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", председателят на Държавна агенция "Разузнаване" и директорът на Служба "Военно разузнаване"."

Видимо в "консултативната среща" парламентът трябваше да бъде представляван само от председателя му Росен Желязков. Който обаче отказа да отиде.

От Народното събрание обаче не останаха длъжни и обявиха свикването утре на председателски съвет:

"Утре, 12.10.2023, четвъртък, в 11:00 часа ще се проведе Председателски съвет в Народното събрание. В него ще участват председателят на Народното събрание и председателите на парламентарните групи. На заседанието ще бъдат поканени също министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност. Темата на заседанието е националната сигурност в контекста на войната срещу Израел и войната в Украйна."

С други думи става въпрос за едни и същи участници - премиер, министри и шефовете на служби, но пък без... президента.

В противопоставянето на съвети се включи и Миниситерският съвет, откъдето насред размяната на прессъобщения между Народно събрание и Президентство, обявиха следното:

"Информираме Ви, че премиерът акад. Николай Денков ще направи изявление пред медиите след края на консултативната среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност, която ще се проведе днес в президентската институция."

От "Дондуков" 2 не са обявявали намерение днес да говори президентът.

Реакция, обобщаваща нелепата ситуация, дойде от зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин.

"Много моля "отговорните фактори" да спрат пуническите си войни, когато става въпрос за националната сигурност и да уважават институционалните формати", написа в пост във фейсбук Вигенин. 

"Тази вечер президентът прави някаква консултативна сбирка, вместо Консултативен съвет по национална сигурност. Утре сглобката му отговаря с друга консултативна сбирка, но в Парламента. И двата формата са ad hoc измислица, извън всякакви правила, по една и съща тема", написа Вигенин и призова: "Хайде егото и дребните сметки да си ги затворите в чекмеджетата временно и да се погрижите за хората, когато около нас се разгаря втори пожар!"

Факт, "консултативна среща" няма като формат, а председателският съвет в НС взима оперативните решения по работата на Народното събрание всяка седмица - не изслушва шефове на служби и министри.