"Трябва, когато има важни задачи за решаване, институците да бъдат заедно."

Това каза премиерът Николай Денков тази вечер след срещата при президента Румен Радев, посветена на кризите в Израел, Украйна и пр.

Той специално наблегна, че говори за трите институции – като посочи освен президенството и правитеството, и Народното събрание.

Както Клуб Z писа, домакинът обяви сбирката на "Дондуков" 2 като "консултативна среща", защото ако е Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), в него трябва да участват и председателите на парламентарно представените партии. 

„Кризите не започнаха от това, което се случва в Израел днес. Ние имаме кризи вече повече от година и половина, свързани с войната, която започна Русия в Украйна, свързани със заплахи за националната сигурност - спирането на газа без предупреждение, и доста други заплахи, които искаха общи действия на институциите“, наблегна премиерът.

(Доста по-коребливо преди него президентът Радев маркира „войната в Украйна“, но без да уточнява кой я е започнал.)

Денков повтори няколко пъти, че е било важно „да се включат и тези партии и тези партийни лидери от Народното събрание“, които са били готови да участват в диалог.

Това беше откровен намек срещу Радев, който направи "финта" за заседание без парламентарно представителство. Вече имало две заседания на Съвета по сигурността в МС, в които са участвали представители на президентската институция - успокои по отношение на реципрочността Денков.

Самият Радев говори много по-дълго - за опасност от потенциално проникване на членове на терористични организации с мигрантския поток, за спешна нужда от обновяване на армията, за парите по плана за възстановяване, които могат да бъдат използвани.

"Няма непосредствена заплаха", обобщи той изводите на т.нар. консултативна среща.

А анализът на текущите военни конфликти все по-ясно показвал широкото прилагане на технологии и решения на продукти с гражданска употреба. Президентът говори за дронове, за засилване на Гранична полиция и дори за своевременно използване на възможностите на Космоса.

Имаше изречения като:

"Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури на националната сигурност. И придобиване на нови способности, които да бъдат адекватни..." - и т.н., и т.н.

Радев се застъпи за "внимателен прегед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността и на въоръжените сили, и на МВР, на службите". Която нормативна база, естествено, би била работа на парламента.

На два пъти, като спомена нападението над Израел, той каза, че е извършено от "Хизбула" - вероятно имайки предвид "Хамас".