Светият синод на Руската православна църква изпраща нов предстоятел за заключената вече почти месец Руска църква в центъра на София.

В България идва протойерей Владимир Тишчук. В момента той служи в храм „Св. Николай“ във Виена, съобщава Отделът за външноцърковни връзки на Московската патриаршия .

Предишният - архимандрит Васиан Змеев, беше изгонен от България като шпионин. Москва заключи храма и той остана затворен, въпреки че българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да служат. 

След това московският патриарх Кирил прати писмо до БПЦ, в което обяви, че се надява "политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви".

Уличеният в шпионаж, Васиан Змеев е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим.

От 21 септември до момента Руската църква в София е заключена.

Кой е протойерей Владимир Тишчук

Владимир Тишчук е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир в семейството на свещеник. Завършва средно училище с  усилено преподаване на английски език. Завършва висше образование във Владимирския държавен педагогически институт,  Факултета по чужди езици. Отбива едногодишна военна служба, от която се пенсионира със звание старшина. През 1987 г. е назначен в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като сътрудник по протокола. През 1989 г. е изпратен в Ню Йорк, САЩ, като секретар на Администратора на патриаршеските енории в САЩ. На 9 ноември 1991 г. е ръкоположен в дяконски сан. От септември 1995 г. до май 1999 г. завършва пълен курс на обучение в Духовната семинария на „Св. Тихон“, Пенсилвания.

През 1998 г. в катедралата „Св. Николай“ в Ню Йорк е ръкоположен в сан свещеник. На 31 декември 1999 г. е назначен за клирик на църквата „Св. Екатерина“ в Подворието на Американската православна църква. През 2002 г. е назначен за ректор на катедралния храм „Св. Никола“ във Виена.

През 2020 г. с указ на Кафския епископ Алексий, временно управляващ Виенската и Австрийска епархия, е освободен от поста настоятел на катедралния храм и е назначен за ключар на катедралния храм „Св. Николай“ във Виена, описва биографията на новия предстоятел сайтът https://www.pravoslavie.bg/.