Наистина ли е имало съветски ръководител, който е бил толкова първичен, необразован и некултивиран, че е тропал с обувката си по банката си в ООН? Интересен въпрос, за който и младите заявяват, че са чували по нещо... И напълно достоен за рубриката ни "100 въпроса за тоталитарната държава".

Да, става въпрос за Никита Хручшов - наследника на Сталин, който управлява СССР (като ръководител на ЦК на КПСС) от 27 февруари 1956 до 16 ноември 1964 г. А каква точно е историята, която на всичкото отгоре се е случила точно на днешната дата - 12 октомври, разказва БТА:

На 12 октомври 1960 г. в Ню Йорк, САЩ, по време на дебати за колониализма в рамките на 15-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, първият секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз Никита Хрушчов започва да удря с юмруци по банката в знак на несъгласие с критиките от страна на ръководителя на делегацията на Филипините за политиката на СССР в Източна Европа. Лоренцо Сумулонг изкарва извън кожата съветския диктатор, като казва, че СССР също е колонизатор по отношение на страните от Източна Европа.

В ръката си Никита Хрушчов държи часовника си и се занимава с него по време на дебата. Неговият преводач Виктор Суходрев споделя думите му:

"Започнах да удрям с юмрук и видях, че часовникът ми спря. По дяволите, счупих си часовника заради това тук! И тогава взех обувката и започнах да удрям с нея!"

Но всъщност на снимки, запечатали този момент, се вижда, че обувката на Никита Хрушчов е поставена на банката пред него.

Днес БТА припомня тази историческа случка, като посочва какво пише в Служебния бюлетин на "Международна информация" на 125-годишната държавна агенция за тези дебати:

XV сесия на Общото събрание на ООН

Обединени нации, 13 октомври 1960 г. /Франс прес/ Вчерашното следобедно заседание, изпъстрено с инциденти, най-оживеното заседание в историята на Обединените нации, завърши снощи в пълно безредие. Председателстващият счупи звънеца си и изведнъж прекъсна заседанието. Разискваше се обикновен процедурен въпрос: дали съветското предложение за даване независимост на колониалните народи да бъде обсъдено на пленарни заседания на Общото събрание или в Политическия комитет.

Най-напред председателят на Общото събрание Болънд прекъсна представителя на Конго, който искаше да прочете телеграма от Кабинда, португалска колония, а след това делегатът на Филипините сравни съдбата на републиките от Централна Европа с тази на колониалните страни. В този момент Хрушчов събу дясната си обувка и започна да блъска с нея по масата в израз на негодувание. Малко след това, когато делегатът Филипините каза, че ще гласува въпроса за даване на независимост на колониалните народи да бъде разгледан на пленарно заседание на Общото събрание, Хрушчов му ръкопляска.

По-късно представителят на Румъния, започнал своето изказване със спокоен и равен тон, повиши глас, тъй като възмущението все повече и повече го обземаше и свърши с нападки към председателя Болънд. Тогава Болънд започна да бие звънеца, за да прекъсне говорещия. Той биеше звънеца все по-силно и по-силно, докато го счупи. След това председателят на заседанието каза, че при такива обстоятелства той се смята задължен да прекъсне заседанието. В гнева си Болънд забрави да съобщи датата на следващото заседание.

В невъобразим шум делегатите бавно напуснаха заседателната зала. Хрушчов се запъти направо към изхода. Преди да излезе, съветският ръководител усмихнат се спря при кореспондента на ЮПИ Шапиро и му каза:

"Най-интересното е, че когато председателят отложи заседанието, звънецът се счупи."

"Какво означава това според вас?" - запита кореспондентът.

"Това означава начало на разпадането на Обединените нации."

"Още не мога да разбера какво искате да кажете" - настоя Шапиро.

Съветският министър-председател обясни:

"Най-важното, което Съединените щати имат в Общото събрание - звънеца - се счупи. Това показва колко коварно променчиви са нещата. Организацията на обединените нации трябва да бъде засилена, а не отслабена. Народите ще разберат, че и ние точно това искаме да направим."

Когато пристигна пред съветската легация, Хрушчов запита репортерите:

"Как ще командвате сега Общото събрание без звънец?“

***

В. „Ню Йорк таймс“ за XV сесия на Общото събрание на ООН

Ню Йорк, 13 октомври 1960 г. /ЮПИ/ В редакционна статия днес в. „Ню Йорк таймс“ изтъква, че Хрушчов не е постигнал своята най-главна цел в Общото събрание на Организацията на обединените нации - смъкването на генералния секретар Даг Хамаршелд, преустройството на Секретариата на ООН и приемането на комунистически Китай.

Що се отнася до приемането на комунистически Китай, тази година се прибавиха пет нови гласа в полза на обсъждането на този въпрос от Общото събрание. Но няма никакви разумни причини тези пет нови гласа да се припишат на Хрушчов, да се обяснят с неговата способност да убеждава. Те по-скоро отразяват постепенно нарастващото мнение на Обединените нации, че в тази организация трябва да влязат колкото може повече страни, за да могат всички народи да участват в нейните разисквания. 

***

Парижки вестници за речта на Хрушчов

Париж, 21 октомври 1960 г. /Франс прес/ "Орор": "Богата със своята култура, източници и високо техническо равнище, когато тази Европа реши да счупи в икономическата, военната и политическата област остарелите вече прегради, когато Лондон, Париж, Бон, Рим, Брюксел, Мадрид и Лисабон станат наистина федерирани столици, тогава в никакъв случай на Хрушчов няма да му хрумне да говори за страните от този континент с такива думи и такъв тон. Поуката за нас в тази реч е: трябва да ускорим надграждането на Европа. Веднъж постигната, тази Европа ще остане задълго голямото огнище на човешката цивилизация независимо от потока от сарказми, отправени от Хрушчов.“

"Фигаро": "Да оставим настрана обичайните самохвалства, преувеличените думи, на които ни приучи съветският водач… наподобяването на алжирската война на грабителския вой, може само да изуми тези, които пазят спомена за някои разбойнически действия срещу Полша и Финландия по времето, когато СССР подаваше ръка на хитлеристките агресори. В това отношение Хрушчов би постъпил по-добре, ако мълчи…

Становището на Франция спрямо съветския империализъм, желанието на френското правителство да продължи изграждането на Европа с Германия, нашата вярност на Атлантическия съюз въпреки някои различия накараха Хрушчов да разкрие картите си. Нека не съжаляваме за това. Напротив, нека се радваме, че московският водач слага край на двусмислиците. Твърде дълго политиката на усмивки мамеше благородните и наивни хора у нас.“

"Пари жур":

"Умерен спрямо американците, язвителен за пръв път спрямо Макмилън, все по-нападателен по отношение на генерал де Гол – такъв е Хрушчов в първата си реч след завръщането си в Ню Йорк… Бъдещата тактика на СССР се насочва другаде: Трябва да очакваме и една политика на заплахи, на натиск и на шантаж в предстоящите месеци с все по-честото поменаване на факта за съветското военно превъзходство. Затова отчасти Хрушчов е възприел тезата на Мао Цзедун за ползата от "справедливите войни", заявявайки, че "човечеството няма да загине в случай на нова война".