Чухте ли за терористичната инвазия на "хумус"?

Този странен въпрос зададе пред симпатизанти бившият американски президент Доналд Тръмп в Айова. После повтори думата "хумус" няколко пъти преди да открие правилното ударение в името на терористичната организация "Хамас"

Бившият държавен глава защити резултатите си от управлението на САЩ в продължение на четири години, през които не е имало войни, и разкритикува външната политика на президента Джо Байдън.

Тръмп и други представители на Републиканската партия се опитаха да хвърлят вината (за случващото се в Израел и ивицата Газа бел. ред.) върху администрацията на дмеократа, като цитираха по-специално размразяването на ирански активи на стойност близо 6 милиарда долара и припомниха, че Иран е поддръжник на "Хамас".

"При управлението на нечестния Джо Байдън имате хаос, кръвопролития, война, терор и смърт. Вижте какво се случва днес", заяви Тръмп в друга реч пред свои поддръжници в Уест Палм Бийч, Флорида.

От предизборния щаб на Байдън заявиха, че Тръмп разпространява опасна дезинформация за кризата в Израел в момент, в който страната трябва да бъде единна.

"Докато Тръмп продължава да лъже за свършеното от него като президент, президентът Байдън е съсредоточен върху това да оказва твърда подкрепа на Израел и да бъде водещ на световната сцена", заяви Кевин Муньос, говорител на кампанията на президента.

Тръмп говори пред поддръжниците си на място близо до курорта Мар а Лаго, докато води кампания като лидер в надпреварата за номинацията на Републиканската пария за предстоящия президентски вот въпреки четирите наказателни дела срещу него.

Републиканецът Мат Гетц също се появи на събитието, но не говори пред събралата се аудитория. Гетц е изявен съюзник на бившия президент и конгресмен (член на Камарата на представителите на американския Конгрес бел. ред.) от щата Флорида. Заедно с други крайнодесни консерватори той издейства отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Безпрецедентното действие принуди Конгреса да остане частично блокиран заради липсата на нов председател на долната камара, отбелязва АП.

Тръмп се опита да използва вакуума във властта, за да подчертае трайното си влияние върху Републиканската партия, като подкрепи председателя на съдебната комисия в Камарата на представителите Джим Джордан за заместник на Маккарти. Вчера обаче републиканците номинираха лидера на мнозинството в долната камара Стив Скалис да поеме поста. 

Бившият президент продължава да пътува до различни точки на страната във връзка с първичните избори за президентска номинация на Републиканската партия и прекарва голяма част от времето си, съсредоточен върху четирите наказателни производства и няколкото граждански дела, заведени срещу него.

Той оказва натиск върху останалите републикански претенденти за президентската номицаия да се откажат от участие в първичните избори през 2024 г., за да му помогнат да победи Байдън. Във вторник той разкритикува кандидатите на Републиканската партия за това, че са се срещнали с дарители по време на събитие, организирано от сенатора от щата Юта Мит Ромни, който през 2012 г. неуспешно се изправи срещу тогавашния президент Барак Обама в ролята си номиниран от Републиканската партия, и Пол Райън, бивш конгресмен, който бе председател на Камарата на представителите между 2015 и 2019 г., отбелязва АП.

"Тези провалили се кандидати трябваше да започнат с ефективна кампания, което те не направиха, защото нямат уменията или таланта", заяви Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл".

Сред 10-те републиканеца, които все още са част от надпреварата за президентска номинация, са губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, основен съперник на бившия президент, който му бе съюзник в миналото, Майк Пенс, бившият му вицепрезидент, и Ники Хейли, която бе постоянен представител на Съединените щати в ООН при Тръмп, отбелязва АП.